Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Binnendijks: Vuilhelden

Toegegeven. De grotjongens, het WK voetbal en het weer staan meer in de belangstelling. Maar ook vuil is absoluut hot deze zomer. 

En dan bedoel ik niet dat ik de vuilnisbak geen uur te vroeg aan de straat mag zetten, terwijl de vuilnisdienst (‘want vakantie’) die ongestraft zeven uur vroeger mag legen dan gebruikelijk. Het gaat ook niet over die inbraak bij de vuilinzameling in Andelst. Waarschijnlijk een kraak om illegaal te storten. Je gaat immers geen dingen stelen die iedereen weggooit.

Joop Brons

Joop Brons is columnist bij De Gelderlander. Hij heeft jarenlang als journalist gewerkt. De Huissenaar verbaast zich nog steeds over wat er zich afspeelt in de Betuwe.
Klik voor eerdere columns

Nee, ik doel op het zwerfafval dat het nieuws beheerst. Het aantal meldingen van rommel, drugsafval en puin in de Betuwe is de afgelopen tijd verdubbeld. En dat heeft merkbare gevolgen. Vuilbrigades, afvalvrijwilligers en priktroepen verdringen elkaar om aan de slag te gaan. Het lijkt warempel alsof de ene helft van deze vuile streek de rotzooi van de andere helft aan het opruimen is. In Huissen poetsen jongeren samen met Telekids. In Lingezegen zijn de parkprikkers in de weer. In Driel en Angeren is een grote reinigingsactie van de uiterwaarden aan de gang. Lingewaard gaat juist haken plaatsen om te voorkomen dat plastic afvalzakken op eigen initiatief aan het zwerven slaan. Natuurlijk zijn er ook mensen die er een slaatje uit slaan. In Heteren kun je bijvoorbeeld luisterend naar muziek het zwerfvuil van je auto spoelen. Een slimme ondernemer heeft er brood in gezien om zijn wasbox te veranderen in een geluidsbox.

Hulde voor dat leger schoonmaakhelden. Voor mij zijn het de echte kampioenen. Mij hoor je dan ook niet meer mopperen als ik in mijn pyjama ijlings de vuilcontainer naar de straat moet sleuren.

Nou ja, voorlopig dan.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe