Volledig scherm
Het knettert er op los in de Betuwe. © ANP

Binnendijks: Weer een jaar verdampt

Het jaar 2018 zit erop. Met oudjaar heeft de Betuwe geen siervuurwerk nodig. Het knettert er altijd flink op los. En dat mag overal, bij gebrek aan knalvrije gebieden. Toch had Lingewaard miljoenen kunnen besparen door bijtijds het gemeentehuis als vuurwerkvrije zone in te stellen.

Het knettert. Zelfs als in Doornenburg de ronkende motoren van No Surrender zwijgen. In opdracht van de leider van chapter Lingewaard, Marianne Schuurmans. Zij wil alleen nog maar sterretjes in Doornenburg. En juist waar het stil moet zijn, daar knalt het. Zettense straatbewoners leggen een bom onder de aanleg van een begraafplaats. In Huissen heb je oordoppen nodig voor de protesten tegen de grafrechten die als een vuurpijl de lucht inschieten. In Bemmel dreigen demonstranten de vingers te branden aan een poging een crematorium te laten stoppen met roken.

Een begraafplaats is toch al niet meer wat het was. Sinds de komst van de buxusmot is dat wat er nog leefde, nu ook dood. Het gaat de verkeerde kant op met ons land als zelfs de doden nog worden ontgroend. Anderzijds: de bewoners zouden zich levend lachen.

Het jaar is voorbij. Verdampt en opgedroogd. Een jaar met lege rivieren en verdorde grasvelden, petieterige piepers en ondermaatse uien. Het dialect staat op de tocht, sinterklaas is bijna weggepest, de kerken sluiten een voor een de deuren en vrijwilligerswerk is een taakstraf geworden. We blijven lachen, want het is niet allemaal ellende. Over een paar weken krijgen we bijvoorbeeld een fonkelnieuw provinciebestuur. Hoera. Voor mijn gevoel was het oude nog niet eens uitgepakt. Ik kan niet wachten. En daarna ook nog eens Europese verkiezingen. Hoeveel democratie kan een mens aan?

Natuurlijk loopt de Betuwe voorop bij het klimaatverdrag. In heel Lingewaard is goed te ruiken dat er volop milieuvriendelijk wordt geopereerd. Sommige ouderen vragen zich af wat ze met dat biogas of een warmtepomp moeten. Vroeger volstond immers een kleine kolencentrale in iedere huiskamer. Maar neem nu eens de Kerkstraat in Heteren. Daar zijn dit jaar vele tientallen eiken gerooid, zodat de auto’s optimaal kunnen profiteren van zonne-energie. 

Windenergie is vooral te winnen in Reeth, waar een zware proteststorm woedt tegen een immense railterminal. En let op: de bewoners krijgen hun zin. Het gehucht is straks spoorloos.

Voor de jeugd in de Betuwe is 2018 een jaar van ondermaatse kermissen. Gelukkig zorgt de ambtelijke staf van Lingewaard voor spektakel met loklovers, die jonge meisjes uit de tent moeten lokken.

Benieuwd wat er gebeurt als je met een handjevol lokpapieren bij datzelfde clubje kijkt of je een vergunning los kunt krijgen. Maar de absolute giller van het jaar vind ik die twee Elster raadsleden die als overjarige tieners The Rolling Stones willen laten optreden in park Lingezegen. Probeer eerst een kermis, lach ik dan. Misschien haal je daar veel meer satisfaction uit.

Aan het einde van het jaar ben ik stomverbaasd dat op 1 januari de VVV in Huissen sluit. Gelukkig blijft nog een minibalie in Elst open om al onze Betuwse rariteiten aan buitenstaanders te verkopen. Want er is binnendijks altijd wat te lachen. Na alle hitte en droogte hoop ik voor 2019 eindelijk op flink wat nattigheid. Te beginnen met een klein slokje om middernacht. Proost. Op een voorspoedig 2019.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe