Volledig scherm
PREMIUM
Waterschap Rivierenland heeft zonder permissie twee oude eiken op Landgoed Hemmen van gekapt. Op de foto boswachter Aart van Dorland. © Erik van 't Hullenaar

Een zienswijze is een laffe poging van klerken en politici om zichzelf in te dekken

Column BinnendijksVan ambtelijke taal krijg ik uitslag. Vlekken in de nek en jeuk op plekken waar ik niet bij kan. Maar het woord waaraan ik de grootste pesthekel heb, is zienswijze.

Quote

Je voorkomt met een taalfoefje dat mensen op het idee worden gebracht om ergens tegen te proteste­ren.

Het is een laffe poging van klerken en politici om zich bij voorbaat in te dekken bij elk besluit. Je maakt niet meer, zoals jaren terug, ergens bezwaar tegen. Nee, dat is te duidelijk. Je dient een zienswijze in.

Daarmee staat de indiener nog voor de wedstrijd al op achterstand. Elk redelijk argument kan dan door de ambtelijke tegenpartij worden ontkracht met zo’n afschuwelijke dooddoener als: ,,Nou ja, dat zijn úw woorden.”

Kortom, zoiets heet dan een zienswijze. Je voorkomt met een taalfoefje dat mensen op het idee worden gebracht om ergens tegen te protesteren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe