Volledig scherm
PREMIUM
Politie ter plaatse in Huissen. © Jeffrey Slendebroek/Persbureau Heitink

Ik dacht maandag in al mijn onschuld: de gilden oefenen voor een eigentijdse versie van het schuttersfeest

Column binnendijksDoornenburg is een lieftallig sprookjesdorpje geworden vergeleken met het opstandige Huissen, waar steekpartijen en schietincidenten aan de orde van de dag zijn. En wat te denken van die hennepplantage in de oude apotheek aan de Langestraat? 

Juist zo’n pand waar je deze rumoerige dagen verwacht dat de kalmerende pillen per kruiwagen worden afgeleverd. Maar gelukkig lijkt de rust weergekeerd.

Als eerste veiligheidsmaatregel is besloten de Huissense arena voor het verbale geweld dicht te gooien. Het politiek gesteggel en het maandelijkse moddersmijten worden waarschijnlijk verplaatst van De Valom naar een fonkelnieuwe feestzaal bij het gemeentehuis in Bemmel. Met dank aan een verwarde inwoner van Gendt. 

In de brand, uit de brand: de gemeente krijgt een nieuw, verbouwd, uitgebreid en volledig heringericht kasteel naast De Kinkelenburg. De schade voor de gemeenschap is onbekend.

Verder wordt er streng gecontroleerd op alle steekpartijen ter plaatse. Ik heb deze week een peloton muggenschutters op bezoek gehad om het gelekoortsmonster uit te roeien. Nog een geluk dat mijn tuintje bij die gelegenheid niet is gekraakt door dierenactivisten die het opnemen voor wat voor dier dan ook.

En dan die enorme commotie rond dat vermeende schieten in Huissen. Maandagavond dacht ik in al mijn onschuld nog dat de plaatselijke gilden volop aan het oefenen waren voor een eigentijdse invulling van het schuttersfeest. Een rigoureuze aanpassing van de tradities. 

Moderne handvuurwapens in plaats van antieke voorladers, een helikopter erboven en de gilden hadden weer een paar eeuwen vooruit gekund. Het mocht niet zo zijn. De wildeman bleek achteraf geestelijk verward.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe