De merel.
Volledig scherm
De merel. © ANP

In de Betuwe zijn de vreemde vogels merkwaardig genoeg vaak raadsleden

Column BinnendijksSinds enkele weken brengen de merels weer hun aubade aan elke nieuwe dag: een vrolijk gezang in de vroege ochtendschemering. Ze laten zich niet van de wijs brengen door kunstmatige ingrepen in de gang van de natuur, zoals een meteorologische lente of geruzie over wel of geen zomertijd.

Ik ben blij dat die vogels weer fluiten. Zeker na het afgelopen jaar, toen de merels massaal het loodje legden door een ‘vogelgriepje’. Vogels gaan niet veertien dagen in hun eigen nest in quarantaine en ze storen zich niet aan een negatief trekadvies. 

Quote

Vogels gaan niet veertien dagen in hun eigen nest in quarantai­ne

Hun ochtendconcert is een welkome afwisseling op de paniekerige berichten uit de mensenwereld. Je vraagt je voortdurend af bij het geven van een elleboogje of de ander nu in de linker- of rechterelleboog heeft zitten proesten.

Binnendijks hebben we onze eigen vreemde vogels, die zich merkwaardig genoeg vooral op het raadspluche nestelen. In Elst bijvoorbeeld, waar je kennelijk uitzicht kunt kopen. Eerder kregen bewoners van de Germaan hun zin toen er wandelaars zomaar en tegen hun zin door hun blikveld liepen.

En nu is het raak in de Zoetendaal waar een overbuurman zicht op een aaneengesloten haag eist. De gemeente vindt dat het na zeventien jaar tijd is om hem gelijk te geven. Typisch zo’n gevalletje waar de Rijdende Rechter handenwrijvend op afkomt.

Handen wrijven mag in deze tijd nog wel, zolang het maar in je eigen handen is. In Lingewaard, een nieuwe coronahaard, is een protocol opgesteld waarbij de politici geen handen meer mogen schudden. Een hoofdknikje, even zwaaien of op twee meter afstand ‘hallo’ zeggen en daar blijft het bij. 

Eindelijk is het officieel vastgelegd: vooral geen vuile handen maken.

Joop Brons

Joop Brons is columnist bij De Gelderlander. Hij heeft jarenlang als journalist gewerkt. De Huissenaar verbaast zich nog steeds over wat er zich afspeelt in de Betuwe.
Klik voor eerdere columns

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe