Gemaskerd bal in Huissen tijdens carnaval 2018.
Volledig scherm
PREMIUM
Gemaskerd bal in Huissen tijdens carnaval 2018. © Rolf Hensel

Tijdelijk heersen de zotten over de Betuwe, maar uitbundig is anders

Column BinnendijksDe Romeinen wisten het al: het zuiden van Nederland houdt op bij de Rijn. De limes als carnavalsgrens. De Betuwe ligt aan de kielenkant, daar waar de zotten tijdelijk heersen. Toch wordt dat feest binnendijks niet overal even uitbundig gevierd. 

Quote

Overal is wel wat. Gelukkig maar

De Kurketrekkers in Dodewaard hebben het ooit geprobeerd. In Doornenburg is het jaarlijks sappelen om genoeg mensen op de been te krijgen voor een bescheiden polonaise. Maar daar tussenin heerst het besmettelijke carnavalsvirus, ook al zijn voorzorgsmaatregelen niet in elke plaats even noodzakelijk. 

Soms moeten zelfs alle zeilen worden bijgezet om het feest door te kunnen laten gaan. De Deurdouwers uit Herveld moeten pronken in het buurdorp Zetten. De Slijk-Ewijkse Waalkanters nemen genoegen met een raad van tien. Maar soms is ook een speciale injectie nodig, noem het maar spuit elf. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Zelfs bij Spero, de grootste voetbalclub in de Oostelijke Betuwe, staat alles even stil
    PREMIUM

    Zelfs bij Spero, de grootste voetbal­club in de Oostelijke Betuwe, staat alles even stil

    ‘Als er gezeik’ is op de club moet je er zijn’, luidde het advies van zijn voorganger. René Nobels is een jaar voorzitter van Spero en op de club is het stil. Er is genoeg te doen, maar hij is er niet. Zelfs bij de grootste voetbalclub van de Betuwe is het stil. De corona-crisis doet ook bij Spero zijn onderhuidse werk. Dat had René Nobels (59) een jaar geleden, toen hij bij Spero Fons van Lith als voorzitter opvolgde, niet kunnen denken.

Betuwe