Moorkoppen heten vanaf 30 maart bij de HEMA ‘chocoladebollen’. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Moorkoppen heten vanaf 30 maart bij de HEMA ‘chocoladebollen’. Foto ter illustratie. © ANP

Waarom zou het Valentijn anders vergaan dan de moorkop, de zigeunersaus en de jodenkoek?

Column BinnendijksWas dat geen feestelijke ‘verrassing’ vrijdag? Dat door de bloemenindustrie opgedrongen boeketje, of die door bol.com opgelegde verplichting tot een cadeautje voor je geliefde? Waar is de spontaniteit gebleven? Valentijnsdag. Dat stiekeme kaartje lijkt me sowieso strijdig met de privacywet.

Quote

Het wachten is op een miskende groep die Valentijns­dag wil afschaffen

Iemand lastigvallen met een geschenk waar hij (m/v) niet om heeft gevraagd? Het riekt naar een gevalletje #metoo. Wie was in ’s hemelsnaam die Valentijn, die ons aanzet tot bedenkelijke weldoenerij? Het is niet zeker wannéér de man heeft geleefd. Het is onduidelijk wáár hij ergens heeft gewoond. En het is hoogstwaarschijnlijk de grootst mogelijke flauwekul om aan te nemen dat hij ooit geliefden tot elkaar heeft gebracht. Kortom een raadselachtig verhaal.

Er schijnen eeuwen geleden inderdaad twee Valentijnen te zijn geweest die beiden bisschop waren. Om ze heilig te kunnen verklaren is er door het Vaticaan een wonder met een passend verhaaltje bij gefantaseerd. Daarmee was St. Valentijn klaar om vele honderden jaren later te worden uitgeroepen tot patroonheilige van alle vindingrijke winkeliers.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe