Volledig scherm
© Google streetview

Academie

columnPlotseling hangt het in de lucht, als de eerste zoete geuren in een pril voorjaar. Het woord 'academie' staat ineens op de agenda. Hadden we al een 'bewonersacademie' in Westervoort, binnenkort start de Liemers Academie. 

Volledig scherm
© dg
Quote

Er is aan universi­tei­tje of acade­mietje spelen niets wetenschap­pe­lijks

Humphrey Ottenhof

Mensen die willen komen wonen en werken in de Liemers, kunnen er à raison van 220 euro een zestal colleges volgen over geschiedenis en taal van onze streek. Onder leiding van professor doctor Dolly Verhoeven van de Radboud Universiteit. Ook Servaas Beunk timmert aan de weg met zijn Drie Oever Academie, een oase voor kunstenaars en creatievelingen. We stijgen dus op de academische ladder, Liemerianen.

Ook ik heb ooit even gespeeld met de gedachte een Westervoort University op te richten. Tenslotte bezit ik de graad van doctor - PhD moet je tegenwoordig zeggen - en is de titel 'universiteit' een vrije titel, zoals in 'Volksuniversiteit'. Ik heb de hele gedachte als volstrekt belachelijk overboord gegooid. Want er is aan universiteitje of academietje spelen niets wetenschappelijks. Het is aanbrengen van een dun laagje goudverf op blik. Image building, decoratie zonder prestatie.

Waar komt deze waanzin vandaan? Ik ben bang dat er in ons allemaal een minderwaardigheidscomplex schuilt. We voelen ons diep van binnen niet goed genoeg. En het zit heel breed: St. Andreas mavo werd Candea College, heao werd Faculteit Economie. Voelen we ons terecht te min? Ik ben bang van wel. Op Candea lezen ze op het havo nog geen vijf boeken voor de eindlijst (literatuur, zo moeilijk). Lees Facebook en Twitter. Geen mens kan nog spellen. ,,Je begrijpt toch wat ik bedoel?'', luidt het excuus. Laten we eerst onze taal eens zorgvuldiger gebruiken. Academie, vandaag niets nodig.

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers