Volledig scherm
© DG

Barbecue

ColumnNaast Utrecht en Rotterdam gaat ook Arnhem een milieuzone voor auto's invoeren. Diesels ouder dan een bepaald jaar komen de stad niet meer in.

Volledig scherm
© DG

Dit allemaal om de luchtkwaliteit te verbeteren, want als je de beleidsmakers mag geloven, is het daarmee bar slecht gesteld. Voor je het weet lopen (of fietsen) we allemaal met een gasmasker op.

Als ik dit soort 'feiten' via de media voorgeschoteld krijg, steekt altijd mijn eigenwijze kant de kop op. Is dat wel zo, denk ik dan. Bij het RIVM houden ze de cijfers van de luchtvervuiling bij vanaf de jaren 70 tot heden. En wat blijkt? Nog nooit is de lucht in Nederland zo schoon geweest. Nu gelden de RIVM-cijfers voor heel Nederland als gemiddelde. Ik kan mij voorstellen dat op het fietspad bij het Velperbroekcircuit heel andere waardes worden gemeten, maar om daar nu het hele verkeer voor te gaan verbieden?

Nu het geaccepteerd lijkt om dieselauto's overal ten lande aan te pakken, worden de pijlen beetje bij beetje gericht op andere 'grote vervuilers', zoals de open haard. Die zijn immers een grote bron van fijnstof, zegt men. Op hetzelfde internet is echter te vinden dat maar liefst 63 procent van de fijnstof in ons land afkomstig is uit het buitenland. Doe daar dan eerst iets aan, zou ik zeggen.

Ook megastallen in eigen land vormen een bron van vervuiling, maar daar hoor je natuurlijk ook niemand over. Voorlopig doe ik daarom op koude avonden nog steeds lekker onze haard aan en zal ik - bij een beetje redelijk weer - met Pasen al de barbecue tevoorschijn halen. Daar ga ik nog even van genieten, want het zou zo maar het laatste jaar kunnen zijn.

Quote

Ik kan mij voorstel­len dat op het fietspad bij het Velper­broek­cir­cuit heel andere waardes worden gemeten, maar om daar nu het hele verkeer voor te gaan verbieden

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers