Volledig scherm
© dg

Bevers

columnTijdens het hoge water van de afgelopen tijd kwam ineens het bericht naar buiten dat bevers voor tonnen aan schade aan dijken hebben veroorzaakt en dat er daarom een aantal van deze dieren in Limburg moet worden afgeschoten.

Volledig scherm
© dg
Quote

In Loo is het enige probleem dat een bever ooit heeft veroor­zaakt wat bijtwonden in de neuzen van een aantal koeien

Diana van Houten

Aangezien we met een beschermde diersoort te maken hebben, ging ik ervan uit dat de bever nog steeds een zeldzame verschijning is in Nederland. Maar niets is minder waar. 30 jaar geleden al werden de eerste bevers in Nederland geherintroduceerd, nadat in 1826 de laatste bever in de IJssel was doodgeschoten omdat deze was aangezien voor een vis stelende otter.

Ook in de Liemers heeft de bever zich weer gevestigd. Tussen Groessen en de Duitse grens zijn de afgelopen jaren meer dan 21 burchten geteld. Dus zo zeldzaam is de bever in Nederland niet meer. Geschat wordt dat er in heel Nederland nu maar liefst 1.000 van deze dieren wonen, waarmee de (her)introductie van dit dier dus een succes genoemd mag worden.

Gezien de schade die deze dieren nu veroorzaakt hebben, met als reactie het afschieten van een aantal van deze beschermde dieren, is het maar te hopen dat ze niet (weer) aan hun eigen succes ten onder zullen gaan.

In Loo is het enige probleem dat een bever ooit heeft veroorzaakt wat bijtwonden in de neuzen van een aantal koeien. Deze bever was waarschijnlijk aangereden, kwam gewond in een weiland terecht en toen de koeien - nieuwsgierig als ze zijn - te dicht bij het zwaargewonde dier kwamen, beet hij van zich af. En nou maar hopen dat 'onze' bevers het qua problemen daarbij laten.

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers