Volledig scherm
Carnavalswagen in aanbouw. © ANP

Carnaval

columnJa Liemerianen, carnaval dient zich aan. Binnenkort barst het feest van de leut en de gein weer los. Wij hebben zelfs een heuse prins carnaval in de Vredenburgstraat. Driewerf alaaf!

Volledig scherm
© dg
Quote

Met carnaval lopen er naar mijn smaak te veel nepnarren rond

Humphrey Ottenhof

Laat ik het meteen zeggen: ik houd niet van carnaval. In Westervoort is de optocht een week eerder; daar ben ik blij om. Zo ga ik ook altijd om 08.00 uur naar de tandarts: dan heb ik de ellende zo vroeg mogelijk achter de rug.

We zijn geneigd het verschijnsel met mildheid te bezien. Als die malle Brabo's en Limbo's handtekeningen verzamelen om met carnaval twee nationale vrije dagen te bepleiten, komen ze in het journaal, met rare pakjes aan en al. Probeer eens een petitie voor het Suikerfeest als nationale feestdag in moslimkledij in te dienen en we krijgen zwartepiettaferelen met wegblokkades.

Ik heb van professor Herman Pleij geleerd dat de vastelavondtraditie (carnaval dus) alle waarden op z'n kop zet en dat er met autoriteiten de draak mag worden gestoken. Een uitgelezen rol voor de nar.

Met carnaval lopen er naar mijn smaak te veel nepnarren rond. Ik houd van mensen die uit zichzelf en altijd de waarden tarten. Zoals de Duivense dierenarts Henk van der Mast. Met paardenstaart, cowboylaarzen en shaggie Lucky Luke himself. Overal maling aan.

Behalve aan zijn patiënten, de dieren. Hij aait en praat ze bijna gezond. Omdat hij volkomen zichzelf is, heeft hij een grote schare aan fans. Wij zullen hem moeten gaan missen. Hij is failliet. De maatschappij toont geen medelijden voor onaangepasten: altijd carnaval, dat kan niet.

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers