Volledig scherm
© Eveline Van Elk

Goed mis

ColumnHoewel het nog ver weg lijkt, duurt het nog maar twee weken voordat we weer naar de stembus mogen voor het kiezen van een nieuwe gemeenteraad. Anderhalve week geleden ontving ik een verkiezingsfoldertje van het CDA Duiven, Groessen en Loo in de bus.

Volledig scherm
© DG
Quote

De SP lijkt een uitzonde­ring met één (!) vrouw op een verkiesba­re plek

Diana van Houten

Hoewel niet mijn partij, trok deze toch mijn aandacht. Want eerlijk is eerlijk, het was een echt goed pamflet. Helder en duidelijk geschreven en goed opgemaakt, menig politieke partij zou daar nog wat van kunnen leren. Het was echter pas nadat ik mij verdiepte in de kandidaten dat ik zag dat er iets mis was. En het was goed mis.

Op de Duivense CDA-kandidatenlijst staan uitsluitend mannen, dus geen enkele vrouw! Wat mij eerlijk gezegd behoorlijk verbaasde. Hopend op een toevalligheid ging ik daarom op het internet op zoek naar de vrouwen op de kandidatenlijsten van de andere partijen.

Wat een teleurstelling was dat. Het CDA blijkt niet de enige partij zonder vrouwelijke kandidaten, ook Pro Duiven profileert zich als mannenbolwerk. Andere partijen hebben wel vrouwelijke kandidaten, maar die staan dusdanig laag op de kandidatenlijst dat ze eigenlijk onverkiesbaar zijn, of deze vrouwen worden zelfs als lijstduwers voorgesteld, zoals bij de PvdA. De SP lijkt een uitzondering met één (!) vrouw op een verkiesbare plek.

Lokaal Alternatief, daarentegen, is in meerdere opzichten alternatief, want dat is de enige partij die meerdere vrouwen op haar kandidatenlijst én op een verkiesbare plek heeft staan. Sinds ik mag stemmen, stem ik uit principe altijd op de eerste, soms tweede, verkiesbare vrouwelijke kandidaat van de partij van mijn voorkeur. Dat wordt in Duiven dit jaar zo wel heel erg moeilijk!

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers