Volledig scherm
Het wapen van groothertogdom Gelre. © dg

Grondwet

columnBehalve bij Nederland hoort de Liemers wat mij betreft ook bij het Rijnland, een niet scherp afgebakend gebied langs de Rijn in Duitsland. Voordat Nederland zijn definitieve vorm kreeg, vielen delen van de Liemers onder de hertogdommen Gelre en Kleef, met gebieden aan beide zijden van de huidige grens.

Volledig scherm
© dg
Quote

Het is zoals het is. Accepteer de feiten. Het komt zoals het komt

Paul Mulder

Cultuurhistorisch zijn er dan ook veel overeenkomsten tussen de Liemers en het Rijnland: een verwante streektaal, wortels in het katholicisme, een sterke schutters- en carnavalstraditie. Ook zie ik overeenkomsten in mentaliteit, lees de zogenaamde Rijnlandse of Keulse grondwet er maar op na:

'Het is zoals het is. Accepteer de feiten. Het komt zoals het komt. Pas je aan aan de omstandigheden. Tot nu toe is het altijd goed gegaan. Wat gisteren goed ging zal morgen ook werken. Weg is weg. Blijf niet treuren om dingen die niet meer terugkomen. Niets blijft zoals het was. Sta open voor veranderingen. Hebben we het niet nodig? Weg ermee! Maar wees ook kritisch op veranderingen. Wat doe je er aan? Accepteer wat je niet kunt veranderen. Het ga je goed, maar niet te vaak. Geniet van het leven, en let op je gezondheid. Wat is dat voor een kwats? Laat je geen onzin op de mouw spelden. Drink je er eentje met me mee? Wees vriendelijk en gastvrij. Hier lach je je kapot! Beschouw het leven met humor.'

Volgens mij vullen deze elf(!) grondwetsartikelen onze Nederlandse grondwet perfect aan. Geschikt voor proclamatie. Of om in te lijsten. Dan kan het mooi op de Liemerse gemeentehuizen hangen, naast het portret van onze koning. Gezien al zijn Duitse voorouders is hij daar vast heel erg blij mee.

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers