Volledig scherm
Hokjesman, still uit aflevering De Drenten, VPRO © VPRO

Hokjesman

Column'Van alle landen en volkeren waar ik kwam, vond ik geen vreemdsoortiger slag dan de Nederlanders. Niet één volk, maar een tombola vol culturen, verenigingen en groepen. Met vreemde stammen en exotische gemeenschappen.' 

Volledig scherm
© DG
Quote

Wat mentali­teit betreft staan Liemersen bekend als (te) bescheiden. Een prima eigenschap

Paul Mulder

Met deze woorden begint elke aflevering van de televisieserie De Hokjesman. Presentator Michael Schaap gaat in deze serie als een klassiek volkenkundige op onderzoek naar subculturen in de Nederlandse samenleving. Hij bestudeert diverse 'inheemse volkeren' zoals Volendammers, Boeren, Molukkers, Doven, Drenten en Dierenvrienden. Met milde humor worden ze onder de loep genomen.

Helaas is er geen aflevering gemaakt over de Liemersen. Wat zou dat mooi zijn geweest, een uitzending over het Liemerse volk. Want, hoe verschillend we onderling ook mogen zijn, er is wel een typisch Liemerse identiteit. Wat onderscheidt de Liemers van andere gebieden? Een totaalpakket van politieke, economische en religieuze geschiedenis, van grensligging, streektaal, gebruiken en mentaliteit. In een Liemerse Hokjesman-aflevering zouden in ieder geval aan bod moeten komen: ligging tussen rivieren en de grens met Duitsland, doorsnijding van het gebied door auto- en spoorwegen met daartussen gelukkig nog prachtige, landelijke gebieden; het sociale aspect van de Liemersen: kermis, carnaval, schutterijen en een overvloed aan feesten en evenementen; onze mooie streektaal. Wat mentaliteit betreft staan Liemersen bekend als (te) bescheiden. Een prima eigenschap. Tegelijkertijd lijken zelfbewustzijn en trots te groeien, zonder dat we ons op de borst kloppen.

Wat vindt u typerend voor de Liemers en haar inwoners? Ik hoor graag van u.

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers