Volledig scherm
Mariabeeld in de basiliek in Kevelaer © Flip Franssen

Kevelaer

ColumnBent u weleens op bedevaart geweest? Namen van plaatsen zoals Lourdes, Santiago de Compostella en Fátima zijn wereldberoemd. Veel dichterbij, en toch wel iets minder wereldberoemd, is Kevelaer, een eindje bij ons over de grens. In dit stadje wordt een afbeelding van Maria vereerd aan wie vele wonderen worden toegeschreven.

Volledig scherm
© DG
Quote

Nu moet ik erbij vertellen dat mijn vader fantas­tisch kan vertellen, en de nadruk zal dan ook wel liggen op fantasie

Paul Mulder

Mijn vader vertelde ons, kinderen Mulder, vroeger een verhaal over een man die geknield voor de grote kerk in Kevelaer aan het bidden was. De man had vele problemen en hij smeekte om verlossing hiervan. Zijn bede werd meteen verhoord; er viel een stenen beeld van de kerkgevel, precies op het hoofd van de man. Nu moet ik erbij vertellen dat mijn vader fantastisch kan vertellen, en de nadruk zal dan ook wel liggen op fantasie. Maar goed, het verhaal maakte een onvergetelijke indruk op ons.

Ilse, een vriendin van me, wilde Kevelaer wel eens zien. En daar gingen we, op pelgrimage, alhoewel Ilse zichzelf allang niet meer als gelovig beschouwt. Desondanks heeft ze een flesje wijwater meegenomen uit Kevelaer. Onder het motto 'baat het niet, dan schaadt het niet' wrijft ze daar dagelijks haar pijnlijke pols mee in. Het gaat al een stuk beter met haar pols. Wonderlijk.

In de zogenaamde Kaarsenkapel hangen allerlei gedenkplaten, geschonken door groepen bedevaartgangers. Tot mijn verrassing zag ik daar ook een verweerd schildje hangen met de opdruk 'Zevenaarsche Rijwiel Bedevaartclub De Lijmers en omstreken, opgericht 25-9-1926'. Als u meer over deze bedevaartclub weet, dan hoor ik het graag. Op 7 september vindt weer de jaarlijkse Liemerse bedevaart naar Kevelaer plaats. Dit keer niet op het rijwiel, maar comfortabel met de bus.

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Liemers