Volledig scherm
De hoofdstraat in Tolkamer. Foto Theo Kock. © DE GELDERLANDER

Mooiste straat

ColumnGeniet u ook zo van artikelenserie Mooiste straat in deze krant? Eind vorig jaar bezocht verslaggever Roel Oosterink mijn geboortedorp Tolkamer. Volgens hem is de Hoofdstraat het mooist. Dat is de straat waar ik geboren ben, helemaal op het eind, in het pand waar nu Kaatje Mode huist.

Na het lezen van het artikel ben ik weer gaan kijken, met een frisse blik. Als jungske ben ik de Hoofdstraat ontelbare keren op en af gelopen, want de basisschool lag toen nog aan het begin van de straat.

Wat zaten er in mijn jeugdjaren toch veel ondernemingen in de Hoofdstraat. Het postkantoor, café Wilhelmina, sanitairwinkel Jansen, cafetaria Knaven, schoenmaker Teunissen, horlogemaker Verkammen, verfhandel Bouwman, drukkerij Vendrig, de kledingwinkels van Notten en Prösch (ook wel bekend als Duitse Hein), textielhandel Verkammen, elektrowinkel Vermaeten, warenhuis Abelskamp, kaashandel Joosten, visboer Pastoor (later Bosman) en de slijterij-tabakszaak met ijsloket van mijn ouders. De laatste der Mohikanen is Annie Notten, maar ook zij is bezig met een opheffingsuitverkoop.

Behalve het verdwijnen van ondernemingen valt op dat er diverse, vaak verkrotte panden zijn afgebroken. Daarvoor in de plaats kwam nieuwbouw en een zogenoemde Engelse tuin. Het zij zo.

Maar waar ik niet aan kan wennen, is dat het statige karakter van de oude straat om zeep is geholpen. Het straatbeeld is verrommeld met paaltjes, parkeerhaventjes, nostalgieachtige lantarentjes, gemetselde bloembakken en - o gruwel - halverwege een bocht waardoor de straat in feite doormidden wordt geknipt.

Lief gemeentebestuur, mag de Hoofdstraat alsjeblieft weer een écht mooie straat worden?

Quote

Lief gemeentebe­stuur, mag de Hoofd­straat alsje­blieft weer een écht mooie straat worden?

Paul Mulder
Volledig scherm
© DG

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers