Volledig scherm
Kunst in Hal 12 © BartHarmsen

Museum

columnJa Liemerianen, wij hebben een echt museum: het Liemers Museum. Het staat aan de Kerkstraat in Zevenaar en wacht op een verhuizing naar Hal 12 van de voormalige Turmac, thans gemeentehuis. 

Hoe langer die op zich laat wachten, hoe brozer de oud-voorzitter van het museum wordt, en hoe ongeduldiger. Transitie is het sleutelwoord dezer dagen, maar eist wel erg veel tijd.

Mimi van Bindsbergen en Riet Mooren exposeren er Gesammtkunstwerke, tekeningen waar ze samen aan werkten. De eerste gaat verhuizen naar Duitsland, waarover een reeks schilderijen verhaalt. Langzaam maar zeker rukken de bomen uit het Duitse woud op, haar leefwereld in. Een krachtige transitie die eindigt in een synthese: je weet niet meer wat wat is. 

Hetzelfde gebeurt met de tekeningen: een stel vrouwenbenen waarvan niet telt wie welk been neerzette, maar dat wel degelijk één paar vormt, eenheid in verscheidenheid. We leven in tijden van overgang, transitie. Du bist dort wo du nicht bist. Mimi wil naar Duitsland. Ik wil ook weg: naar Bali, of Beltrum, als het maar naar het oosten is.

We eren het kunstenaarsechtpaar Van den Heuvel-Mooren, met een toneelstuk, een boek en een expositie. Krasse zeventigers zijn het. De educatieafdeling van het museum haalt weliswaar de basisschooljeugd binnen, maar waar blijft de jonge generatie? Kijk op uw stembiljetten: grijze koppen. Waar blijft de belofte van de transitie? Wanneer wordt het socialer, rechtvaardiger, schoner, spannender, interessanter? Of boeren we steeds meer achteruit? Hoe kleiner straks het museum in Hal 12, hoe groter de buitenwereld. Straks leven we met zijn allen in één Liemers Museum, als rekwisieten.

Quote

Ik wil ook weg: naar Bali, of Beltrum, als het maar naar het oosten is

Humphrey Ottenhof
Volledig scherm
© DG

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers