Volledig scherm
© ANP

Oma Spiek

columnOpa uut Spiek was een tevreden mens. Daar had hij ook alle reden toe, want oma zorgde goed voor hem. Huishouden, eten, financiën, opvoeden, sociale verplichtingen, besluiten nemen: oma regelde álles. Tja, dan heb je als echtgenoot alle reden om tevreden te zijn.

Volledig scherm
© dg
Quote

Ik ben er trots op dat oma de eerste voorzit­ster was van de mede door haar opgerichte vrouwen­bond in Spijk

Paul Mulder

Zo tevreden en flegmatiek als opa kon zijn, zo ongedurig en vurig was oma. Het woord ontevreden zou niet bij haar passen, maar ze had wel een groot verlangen naar 'meer'.

Oma moest als jong meisje al noodgedwongen 'in de kost' om ergens te werken als 'meid'. Dat was een lot dat veel meisjes en jonge vrouwen trof in vroeger jaren. Lijkt me vreselijk, het ouderlijk huis moeten verlaten om bij vreemden te gaan werken voor karig loon, dat je ook nog eens moet afstaan. Niet naar school kunnen, jezelf niet kunnen ontwikkelen. Je mag wel dromen, maar je kunt je dromen niet waarmaken. Ik denk dat dit bij oma een groot gemis heeft veroorzaakt.

Waar opa het liefst ongestoord thuis zat, daar wilde oma eropuit. Mensen ontmoeten, lachen en plezier maken op feestjes, bestuursfuncties bekleden. Ik ben er trots op dat oma de eerste voorzitster was van de mede door haar opgerichte vrouwenbond in Spijk. Oma ging ook graag mee op vakantie met ons gezin. Terschelling, Luxemburg en Oostenrijk, ze vond het allemaal even prachtig.

Mooie herinneringen heb ik aan sleeën met oma in Tirol. Misschien was ze daar weer even het meisje dat ze nauwelijks heeft kunnen zijn. Zelfs toen oma ging dementeren, bleef ze verlangen. Niet naar verre bestemmingen maar naar huis. Haar ouderlijk huis in Zeddam, wel te verstaan.

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers