Volledig scherm
© ANP

Opa Spiek

columnEen van mijn favoriete artiesten is de Vlaming Raymond van 't Groenewoud. Met puntige humor kan hij als geen ander menselijke zwakheden blootleggen. In het lied Ontevreden neemt hij de eeuwige klagers en zeurpieten op de hak. 'Ik ben toch zo graag ontevreden...' sneert hij.

Volledig scherm
© dg
Quote

Ook uit eten gaan was niet aan hem besteed, want inderdaad: 'thuus aet ik ok lekker'

Paul Mulder

U kent ze vast ook wel, van die mensen die altijd wat te mekkeren hebben en voor wie het nooit goed genoeg is, want het kan altijd beter. Van die mensen die altijd tekortkomen, want bij anderen is het gras groener, de auto groter, de vakantie luxer, de partner leuker, enzovoort.

Het is niet goed of het deugt niet. En daar vervolgens lekker in zwelgen. Lijkt mij vermoeiend.

Mijn opa uut Spiek was een man die het woord 'ontevreden' niet kende. In zijn jonge jaren had hij bijvoorbeeld een keer een uitstapje gemaakt naar Giethoorn, waarna hij de conclusie trok dat het 'thuus ok mooi' is, om vervolgens nooit meer op vakantie te gaan.

Ook uit eten gaan was niet aan hem besteed, want inderdaad: 'thuus aet ik ok lekker'. Oma kon dan ook heerlijk koken, dat moet gezegd.

Bepaald niet rijk, genoot hij van zijn oude dag in het boerderijtje onder de rook van de Eltenberg. 's Avonds na het eten zat hij genoeglijk in zijn fauteuil, geruite pantoffels aan, hond Blacky ernaast. Bolknak erbij, een kelkje jonge jenever, televisie aan.

Favoriet waren voetbal, slapstick met de Dikke en de Dunne, en cowboyseries zoals Bonanza en Western von Gestern. Opa zat er met pretoogjes bij te glunderen. Van hem heb ik geleerd: als je tevreden bent, heb je alles.

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers