Ouderlijk dorp

columnLiemerianen, hoe kijkt de uitgezwermde jeugd naar onze streek? Mijn zoon Arthur schrijft:

'Het ouderlijk huis is een oase van rust en hygiëne. Er is genoeg wc-papier en het ruikt er fris - vooral die combi. De was wordt gedaan, omdat je moeder een schone onderbroek belangrijk vindt.

Vooral als je in een grote stad studeert, is het dorp waar je ouders wonen heerlijk. Er gebeurt geen (shit)hole. Da's niet waar trouwens, ook in mijn dorp werd een ramkraak gepleegd.

In het ouderlijk dorp groeten mensen elkaar nog, zwaaiend op de fiets of bij de plaatselijke buurtsuper. In de Randstad doet iedereen zijn eigen ding.

Wanneer je daar in een willekeurige supermarkt loopt, hebben mensen oortjes in hun oortjes om menselijk contact van buiten hun comfortabele smartphonewereld naar de achtergrond te doen laten verdwijnen. De een komt net van het werk, de ander haat mensen in het algemeen. En weer een ander spreekt gewoon geen Nederlands.

Quote

Daarom zijn die zelfscank­as­sa's ook uitgevon­den. Niet voor de efficiëntie, maar voor contactver­mij­ding

Allemaal hebben ze geen figuurlijke boodschap aan de ander. Daarom zijn die zelfscankassa's ook uitgevonden. Niet voor de efficiëntie, maar voor contactvermijding.

Als je dan weer teruggaat naar je studentenhuis, hoop je dat je daar ergens neer kan ploffen waar geen troep ligt. Bedrijfsmatig gezegd is het 'de key' om je eigen kamer netjes te houden. Het zou het drie-schakelmodel van prof. dr. Schimmelbroodt kunnen heten: nette eigen kamer - opgeruimd hoofd - goor studentenhuis.

Volledig scherm
Humphrey Ottenhof © dg

Je ouderlijk huis is een plek waar je met je huisdier kan knuffelen, zonder gêne te voelen. Aan het ouderlijk dorp koester je gezonde herinneringen, maar pas op! Blijf er niet te lang, anders word je vroeg oud.'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers