Volledig scherm
© archief

Overvallen

columnHet lijkt wel of er een epidemie rondwaart in de Liemers. Tenminste als je de stroom aan krantenberichten over dit onderwerp van afgelopen week mag geloven. En dan heb ik het niet over de griepepidemie, die zoals elke winter weer z'n kop heeft opgestoken, maar over de golf van overvallen die onze regio teistert.

Volledig scherm
© dg
Quote

Bijna 30 jaar na dato ben ik bij iedere thuiskomst nog steeds bang mijn huis overhoop aan te treffen en dierbare spullen kwijt te zijn

Diana van Houten

Zowel in Didam als in Westervoort was het meerdere keren raak. Waren het eerst nog vooral geldautomaten die het doelwit waren, nu lijken vooral supermarkten en gewone inwoners thuis het doelwit van deze laffe criminelen.

Zelf ben ik maar liefst tweemaal de dupe geweest van een inbraak. De tweede inbraak volgde slechts weken op de eerste. Later hoorde ik van de verzekering dat dat vaker gebeurt. Zes weken na een inbraak hebben de meeste mensen hun verloren gegane kostbaarheden weliswaar alweer vervangen door nieuwe, maar hun huis meestal nog niet beter beveiligd. Daarnaast houdt ook een inbreker van voorspelbaarheid en keert daarom graag terug op voor hem bekend terrein. Maanden na de inbraken kreeg ik bericht van het Openbaar Ministerie: 'mijn' inbreker was opgepakt en had bekend. Van mijn spullen was echter geen spoor en aangezien hij een uitkering 'genoot' kwam ik niet in aanmerking voor een schadevergoeding. Zo gaat dat in Nederland.

Bijna 30 jaar na dato ben ik bij iedere thuiskomst nog steeds bang mijn huis overhoop aan te treffen en dierbare spullen kwijt te zijn. En dat terwijl ik - gelukkig - nooit oog in oog heb gestaan met de dader(s). Maar als een inbraak al zo'n impact heeft, dan kan ik mij amper voorstellen hoe een slachtoffer van een roofoverval zich moet voelen.

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers