Volledig scherm

Peren

ColumnSteeds meer zestigers om mij heen peren hem, Liemerianen. Uit hun werk, uit hun huis, uit de streek. Ze vinden het zonde om tot voorbij hun zevenenzestigste door te werken.

Volledig scherm
© DG
Quote

En meer nog dan alles: niets houdt hen nog in de Liemers

Humphrey Ottenhof

Wie weet of je daarna nog gezond genoeg bent om te genieten. Laat de jongelui maar eens aan de bak. De tijd is rijp: de kinders groot en de ouders dood. Het huis, met hard werken afbetaald, is nu kapitalen waard. Dus weg ermee, op naar Italië of Frankrijk.

Vertrek-tv-programma's te over, dus wat dat betreft is de Liemers gewoon Nederland. En Nederland is gewoon Europa geworden. Waarom zou je niet verkassen naar waar het zonnetje bijna altijd schijnt? Wat houdt je tegen? De taal? Die leer je op de volksuniversiteit. ,,Nous le poirons: we peren hem.''

Sociale eenzaamheid? Er wonen meer Nederlanders in Frankrijk dan je denkt. Kinderen en vrienden komen op bezoek, ver weg ligt het niet. Bovendien, ze zien geen reden om te blijven. Managers en kwaliteitszorgers meer dan beu, regelen ze eerder vertrek uit hun werk.

Pensioenfondsen worden soepeler. Op de AOW kunnen ze wachten.

En meer nog dan alles: niets houdt hen nog in de Liemers. De streek weet niet meer te boeien en te binden. Slaapdorpen, rare gemeentelijke herindelingen, uitdijende smakeloze nieuwbouw in een web van snelwegen.

Eén zestiger blijft. Dick Korving speelde zondag blues in Duiven op het kerkplein. Eind jaren zestig speelde hij met de Scorpions de eerste beatmis in de Remigius. 'De duvel schreeuwt in de kerk', zeiden de mensen. Maar Dick ging gewoon door.

De Liemers is mooi, maar niet heilig.

Columns De Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Liemers