Volledig scherm
Bij Pannerden splitst de Rijn zich in Waal en Pannerdens Kanaal. © dg

Rijn

De Rijn komt bij Spijk ons land binnen, daar zijn wij Liemersen het wel over eens. Maar waar gaat de rivier het land uit? Ik heb me erin verdiept, want als geboren Rijnlander wil ik weten wat de loop is van de door mij zo geliefde rivier.

Volledig scherm
© DG
Quote

Hier mondt de eens zo trotse Rijn uit in de Noordzee, als een veredelde sloot

We beginnen in de Zwitserse Alpen. De bergriviertjes Vorderrhein en Hinterrhein voegen zich samen tot de Alpenrhein die uitmondt in de Bodensee, op de grens met Duitsland en Zwitserland. Vervolgens gaat het via de watervallen van Schaffhausen naar Basel, en vanaf daar noordwaarts, als grensrivier tussen de Franse Vogezen en het Duitse Schwarzwald.

Tussen Karlsruhe en Hüthum gaat de Rijn volledig over Duits grondgebied, langs de fameuze Lorelei en prachtige steden zoals Koblenz, Keulen en Düsseldorf. Op het moment dat de Rijn de Liemers binnenstroomt, is hij op een machtig hoogtepunt, hetgeen een prachtig beeld oplevert vanaf de Emmerikse brug. Maar dan gaat het al snel mis: bij Pannerden verdwijnt twee derde van het water in de Waal, en van het resterende Rijnwater gaat er bij Westervoort nog eens een derde naar de IJssel. Bij Wijk bij Duurstede stroomt de rest van het Rijnwater bijna in z'n geheel verder in de voormalige zijrivier De Lek, richting Rotterdam.

De oorspronkelijke loop van de Rijn is vanaf Wijk bij Duurstede nog te volgen. Via de Kromme Rijn door de Utrechtse grachten, en dan als Oude Rijn naar Alphen, Leiden en ten slotte Katwijk. Hier mondt de eens zo trotse Rijn uit in de Noordzee, als een soort veredelde sloot. Een triestig gezicht.

Zo. En nu pak ik de fiets. Op naar de Rijn. Bij Spijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers