Volledig scherm
© ADN Infographics

Spookfietsers

columnTerwijl ik nog net op tijd tot stilstand kom, geeft de voor mij langsrijdende fietser mij 'de vinger'. Die 'groet' kan ik in mijn autolampen nu wel zien, maar de fietser zelf, die dacht voorrang te hebben en daarom deze ook nam, zag ik daarvoor dus echt niet aankomen. 

Volledig scherm
© dg
Quote

Dus blijf ik mij iedere keer zowat een hartverzak­king schrikken van zo'n spookfiet­ser en word ik ook steeds bozer over dit roekeloze gedrag

Diana van Houten

Hij had namelijk alle moeite gedaan om zich zo onopvallend mogelijk over straat te bewegen. Donkere broek en schoenen, een donkere jas, waarvan de capuchon natuurlijk ver over het hoofd getrokken zat. Zijn camouflageoutfit was afgemaakt met een fiets waarvan praktisch alle reflecterende onderdelen waren afgevallen of besmeurd. Het geheel was ten slotte voorzien van niet werkende fietsverlichting. Kortom: wat deze fietser ook van plan was, opvallen hoorde daar duidelijk niet bij.

Deze fietser is niet de enige. In onze straat, liggend op de route naar het Candea College, zie ik dagelijks fietsers rijden die als twee druppels water lijken op de door mij beschreven fietser. En daar snap ik niks van. Zichtbaar zijn is immers zo belangrijk voor de hedendaagse tiener. Op Instagram, Snapchat, Facebook en hoe al die socialmediameuk maar mag heten: ze zorgen dat ze overal gezien worden. Maar is er eens een keer dat opvallen gezond is voor een tiener, doen ze er niet aan. Dus blijf ik mij iedere keer zowat een hartverzakking schrikken van zo'n spookfietser en word ik ook steeds bozer over dit roekeloze gedrag.

Dus lieve fietsers, als ik de volgende keer vloekend uit mijn autoraam hang of je aanspreek op straat over je - gebrek aan - fietsverlichting, weet dan dat ik dat doe omdat ik je moeder gun haar kind heel thuis te krijgen!

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers