Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Wisseltruc

columnEn Liemerianen, maakt u zich al druk om de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen? Inwoners van de voormalige gemeenten Zevenaar en Rijnwaarden maakten zich absoluut niet druk over de fusie en hun eigen stem daarin. Een opkomst van zo'n 30 procent.

Volledig scherm
© dg
Quote

Vijf wethouders, dat zijn tien duimen om te draaien

Humphrey Ottenhof

Schandalig? Onacceptabel? Ik liep een stukje op met oud-raadslid voor de PPR en thans lijstduwer voor GroenLinks in Westervoort, Frans Vlug. Omdat hij wat moeilijk loopt, konden we het er uitgebreid over hebben. ,,De democratie is een groot goed en dat mogen we niet verkwanselen'', bromde hij. ,,We mogen zelf beslissen over hoe er geregeerd wordt en de mensen laten dat recht links liggen. Daarvandaan dat ik met mijn oude botten de kar maar eens ga duwen."

Gezien het opkomstpercentage in Zevenaar kan ons dat recht weinig meer schelen. Waar leidt dat toe? Ze hebben er vijf wethouders benoemd, symbool van de bestuurlijke versplintering die we ook landelijk meemaken. Wat moeten die in hemelsnaam de hele dag doen? Vijf wethouders, dat zijn tien duimen om te draaien.

In Westervoort werd ik aangesproken door mevrouw nummer vier op een lijst. Ze deelde nieuwjaarskaarten uit namens de PvdA. Alsof het om een collecte ging, wuifden de mensen haar weg. Het was een triest gezicht. Ik googelde haar maar kon haar naam niet vinden.

Nee, dan het CDA Westervoort. Dat roert de trom met Pennekamp voorop en Breunissen en Kampschreur stevig in het college. De laatste was trouwens de genius achter de gouden wisseltruc: het CDA als lokale partij. Daar vielen toen veel kiezers voor. Partijen, let op die man!

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers