Volledig scherm
© Jan van den Brink

Wolf

ColumnEr is alweer een wolf gespot in Nederland. Inmiddels de zoveelste, nadat één van de eerste meldingen, uit 2011, nota bene in Duiven werd gedaan.

Volledig scherm
© DG
Quote

Pas als er een groep ontstaat en er nakomelin­gen worden geboren, kunnen we spreken van een echte terugkeer van de wolf

Diana van Houten

Toentertijd werd hierop nog lacherig gereageerd en de ietwat wazige foto, gemaakt door een automobiliste, in eerste instantie afgedaan als een kiekje van een groot uitgevallen (herders)hond. Inmiddels weten we wel beter: de wolf is bijna zo goed als terug in Nederland.

De jonge solitaire wolven die tot nu toe zijn gespot, lijken vooralsnog op doorreis in ons land te zijn, maar het wachten is op het eerste paartje dat zich definitief in ons land gaat vestigen.

Pas als er een groep ontstaat en er nakomelingen worden geboren, kunnen we spreken van een echte terugkeer van de wolf.
Zover is het echter nog niet, maar persoonlijk kan ik niet wachten. Er zijn natuurlijk ook mensen die zich afvragen wat het uitmaakt of de wolf al dan niet terugkeert in ons land. Nou, dat kan wel eens meer zijn dan gedacht.

Op internet circuleert al tijden een filmpje over de herintroductie van de wolf in het Yellowstone Park in de VS en de impact die deze dieren daar hebben gehad en nog steeds hebben.

Natuurlijk hebben ze invloed op andere dieren, bijvoorbeeld op dieren die ze eten en die daarom uit hun buurt proberen te blijven. Het bijzondere is dat de aanwezigheid van wolven hierdoor volgen dat filmpje ook invloed heeft op de ontwikkeling van het landschap, wat zelfs de loop van een rivier heeft doen veranderen.
Dat doet mij overigens wel hopen, dat de Rijn of de IJssel te zijner tijd niet tot in mijn achtertuin zullen afbuigen.

Columns de Liemers

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers