Volledig scherm
Een lange rij mensen voor een condoleance in Tilburg. © Robert Vos

Authentiek

columnLaten we op tijd gaan. Voordat er een lange rij staat. We zijn op tijd maar de rij zwelt al aan, de hoek om, de stoep op. Geduldig schuifelen de mensen ook deze zaterdagmorgen naar voren, richting ingang van kerk met aula. Er wordt gepraat, op gedempte toon. Achterin de rij zie je nog mensen lachen. Vooraan, bij de ingang, strakke gezichten.

Volledig scherm
AFGEKOCHT DG DE GELDERLANDER columnist columnisten AD en Regiobladen. Foto Joost Hoving © Foto Joost Hoving

Condoleren. Een gebruik dat authentiek is gebleven. Deze keer een lange rij mensen onder een bewolkte hemel. Maar ze zouden er ook staan als het met bakken uit de lucht was gekomen, streng had gevroren of de zon boven hun hoofden had gebrand. De uitvaartondernemingen hoeven in dat opzicht niet publieksvriendelijk te zijn door grote wachtruimten te creëren. Of voor een overkapping te zorgen.  
Die warme hand, troostende knuffel en meelevende blik wegen zwaarder dan het geduld dat opgebracht moet worden voordat iemand eindelijk aan de beurt is. Voor dat ene, korte moment. Van grote waarde weliswaar, zeker voor de nabestaanden van de overledene, maar tóch. Het hoort erbij, die laatste eer bewijzen, zeggen de mensen dan. Bij de normen en de waarden van het leven. 
Maar is dat zo vanzelfsprekend, anno 2017? In de huidige, gedigitaliseerde wereld is dat best opmerkelijk. Waarin appjes, sms'jes, messenger en mails zich hebben ontpopt als de shredder voor brieven en briefkaarten. Mensen passeren de lade met postzegels en lopen niet meer naar een postbus, maar geven nog wel gehoor aan de uitnodiging voor een condoleance. Hoewel een appje naar een nabestaande zó is getikt... Nee, dan staan ze in de rij, of het nu regent, sneeuwt of vriest. 
De mobiele telefoon negeren, het kan nog. Gelukkig. Al is er wel een sterfgeval voor nodig. 

Quote

Nee, dan staan ze in de rij, of het nu regent, sneeuwt of vriest.

Eerdere columns van Domien

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek