Volledig scherm
Gert-Jan Hospers © Wim Corduwener

Chinees

columnHij glundert. ,,Aaah, lekker, chocola", zegt Gert-Jan Hospers op het terras van Simone's Smaaklokaal in Winterswijk. Hij heeft zojuist zijn mening gegeven over het shop-in-shop-concept in de winkel aan de overkant, en drinkt van zijn koffie.

Volledig scherm
© Foto Joost Hoving
Quote

Is dat zo gek? 1,3 miljard mensen eten elke dag Chinees

Gert-Jan Hospers

Even later schuift, vanuit de winkel van diens vriendin aan de overkant, Jan Bart Wilschut aan en hij vraagt, vanuit het niets: ,,Ken jij iemand die alleen maar Chinees eet?" Ik kijk hem verbaasd aan: ,,Alleen Chinees?" Wilschut grijnst: ,,Ja. Daar zit hij."
Ik kijk Hospers aan, die lacht. ,,Is dat zo gek? 1,3 miljard mensen eten elke dag Chinees." Ik moet het even op me in laten werken, de verklaring van de hoogleraar in onder andere geografie en specialist op het gebied van stedelijke vernieuwing en krimp.
,,O ja. Alleen boven de honderd", zo komt Wilschut weer tussendoor. Ik denk even na, en dan begint het te dagen, met de menukaart bij een Chinees restaurant voor ogen. Dat blijkt te kloppen. ,,Geen babi pangang of foe yong hai, alleen de originele Chinese gerechten."
Hospers knikt instemmend bij de woorden van Wilschut. ,,Dat klopt."
Hospers roemt 'De Muur' aan de Groenloseweg in Winterswijk. Of ik daar wel eens ben geweest, wil hij weten. Ja. En dan bestellen we Ti Pan. ,,Dat is boven de honderd!", reageert Hospers uitbundig. 
Ik verwijs hem naar de 'Chinees of Japanner' in de Spoorstraat, die naast sushi ook 'lekkere kleine hapjes' serveert. Zoals kikkererwten. ,,Dat klinkt veelbelovend", reageert Hospers.
Wilschut meldt later dat ze bij de Chinees aan de Kloetenseweg terecht zijn gekomen. ,,Die in de Spoorstraat is een Japanner, dat kon onze die hard Chinees Gert-Jan niet aan. Om jou te eren nemen we een Ti Pan-gerecht."

Eerdere columns van Domien 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek