Volledig scherm
Wandelaars tijdens de Samenloop voor Hoop in Groenlo. Foto Theo Kock © DE GELDERLANDER

Indringend

columnAlsof een ijzige wind me de adem afsnijdt. Kippenvel van de armen naar de rug. Kankerpatiënten, die de ziekte overleefd hebben, kijken me indringend aan. Vanaf de twee lange zijden in de oplegger van de vrachtwagen. Ze zijn opgehangen aan een touwtje, zitten vast aan een wasknijper. Ze zijn gefotografeerd, door Alex Vreeman, en van sommige 'survivors' hangt er een persoonlijke boodschap onder.

Volledig scherm
© Foto Joost Hoving
Quote

Ik denk aan huis, waar ze gelukkig nog is, en verlaat met een ganzenhuid de expositie.

Domien Esselink

Al het leed van weleer komt naar boven, zeker bij de verhalen van vrouwen met borstkanker. De onzekerheid die als zwaarder wordt ervaren dan de uiteindelijke diagnose. De noodkreten zijn allemaal zó herkenbaar. Een déjà vu dat me, na zo'n twaalf jaar, meer aangrijpt dan ik had kunnen bevroeden. Ik denk aan huis, waar ze gelukkig nog is, en verlaat met een ganzenhuid de expositie. 
De truck staat aan de gracht in Groenlo, waar de Maliebaan afgelopen vrijdag en zaterdag het toneel was van de Samenloop voor Hoop in Oost Gelre. Er wordt 24 uur gewandeld voor het KWF, voor onderzoek naar kanker. In kraampjes wordt van alles verkocht voor het goede doel. In de muziekkoepel zingt het koor Vocales de deelnemers toe. 
In de schaduw van het evenement - heel toepasselijk onder de bomen - staat de truck waarin de Zieuwentse fotograaf Alex Vreeman de foto's heeft opgehangen van inwoners van Oost Gelre die kanker hebben overwonnen. Een vrouw valt hem na het zien van de expositie huilend in de armen en wordt opgevangen door een vriendin, ze is ontroostbaar. 
Even later complimenteer ik Alex met de impact van de foto's en kijk naar de stoet vrolijke wandelaars die voorbij trekt. Nog 23 uur...  
Dan neem ik afscheid van de fotograaf, die van alle kanten wordt aangeklampt. Tranen vullen zijn ogen.

Eerdere columns van Domien 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek