Volledig scherm
Domien Esselink met 'zijn' logo. © Theo Kock

Portretrecht

columnHet door Willem te Molder geboetseerde beeldje van de bierbrouwer van Brouwersnös in Groenlo is onthuld, als het voor de buitenwacht zichtbare startsein voor de brouwerij wordt gegeven. Bij de voormalige villa van de familie De Groen en latere bedrijfswoning van de Grolsch worden drie vlaggen gestreken. Voordat de vlaggen beneden zijn hoor ik mijn naam roepen: ,,Dat bun ie!" 

Volledig scherm
© Foto Joost Hoving

Het scherpe oog van Henri 'Wally' Walterbos heeft mijn gezicht herkend in het nieuwe logo op de vlaggen. Foi toch! Dat zal toch niet... Ik  vraag Willem, ook de ontwerper van het logo, of hij wel eens van portretrecht heeft gehoord. Nu verbeeld ik me niets, ben zeker geen Messi of Ronaldo, maar toch, ik voel me enigszins misbruikt aan de boorden van de Grolse gracht. En Willem... Hij doet net alsof ie gek is en praat er lachend overheen, maar daar komt hij niet mee weg!
Willem vlucht snel naar binnen, naar het proeflokaal. De tot kunstenaar omgeturnde leraar voelt de bui al hangen en voordat ik hem kan aanspreken, geeft de bierbrouwer al een toelichting op het brouwproces. De basgitarist van Boh Foi Toch glimlacht vilein, sòh! Bekiek 't maor. 
Als het eerste, warme mengsel van de nieuwe triple-nog-zonder-naam wordt geproefd, staat Willem vooraan, onbereikbaar voor de scribent dezes. Zijn lafheid is stuitend. Ja, iedereen vindt het mooi, roept hij telkens, maor daor krieg ik geen boekspek van... Het einde van de presentatie nadert. Hahaa! Willem moet met de billen bloot! ,,Het is al moeilijk genoeg", zo kruipt hij in elkaar. ,,Wat denk ie dat ik veur commentaar krieg? Een Winterswieker op het logo van  een Grols biertje..." 
Tsja. Tegen die genoegdoening kan geen geld op.

Quote

Wat denk ie dat ik veur commentaar krieg?

Willem te Molder

Eerdere columns van Domien 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek