Volledig scherm
PREMIUM
Het succesvolle elftal van De Graafschap in het seizoen 1980/81, met Hein Schreur staand, zesde van links. © theo kock

Sfeermaker

Dat kwajongensachtige. De branie. De humor. Hij is ermee verankerd. Waar hij is, regeert de lach, het goede gevoel. Ook als hij de dinerende sponsors van De Graafschap voor de wedstrijd tegen FC Dordrecht toespreekt. Na die voorbeschouwing op de wedstrijd in de businessclub op De Vijverberg vraagt hij grijnzend: ,,Was ik hier te horen? Niet? Goed zo, ik heb gevraagd de speaker hier uit te zetten.’’

Domien Esselink

Domien is verslaggever editie Achterhoek van De Gelderlander. In zijn wekelijkse column blijft hij dicht bij de mensen waarover hij dagelijks schrijft.

Quote

Was ik hier te horen? Niet? Goed zo, ik heb gevraagd de speaker hier uit te zetten."

Hein Schreur

Het is niet alleen die vrolijkheid, hij is ook enorm betrokken. Zoals ik als jochie mocht ondervinden, toen hij me meenam naar het Lelieveldje in Winterswijk om samen te voetballen. Hij was al van Fortuna naar WVC gegaan, een pad dat ik later ook zou volgen, maar toen speelde hij voor De Graafschap.

Die club is inmiddels verweven in zijn dna. Hij is een van de roergangers van oud-De Graafschap en komt als een van de weinige oud-spelers nog bij de thuiswedstrijden van de Doetinchemse eerstedivisionist. Hij komt vooral voor de sfeer, de kwaliteit van het voetbal neemt hij voor lief. Het is afzien tegen de Schapenkoppen uit Dordt.

,,Aaah, kwantiteit!’’, zo begroet hij bekenden die een leeg tafeltje opzoeken in de businessclub. Om ze vervolgens glazen bier toe te schuiven. Hij speelt namelijk, tussen neus en lippen door, ook nog voor gastheer. En zeikt ondertussen zijn maatje Henk af, die hem de volgende ochtend zoals gebruikelijk zal appen: 'Het was weer een fantastische avond.'

Zijn haar is grijzer dan toen op het Lelieveldje, maar verder is Hein Schreur niet veranderd. Gelukkig maar. Hij blijft een sfeermaker. Niet alleen in het lichtblauwe shirt met de 'g' maar ook in het clubkostuum van De Graafschap.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek