Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Shutterstock

‘Eigenlijk zou het elke dag een beetje Moederdag moeten zijn’

Column gewoon max!Zondagochtend sluipen mijn zussen en ik naar beneden. Een kindertraditie die altijd is gebleven. We schenken een kopje thee in. We maken een beschuitje met aardbeien, zetten een glas verse sap en een bloemetje in een klein vaasje op het dienblad. 

De croissantjes voor de brunch staan alvast in de oven.

Terwijl we de trap weer oplopen om mijn moeder, die al lang wakker is, te verrassen met haar ontbijtje op bed, denk ik aan de Moederdagliedjes die we als basisschoolkinderen leerden van onze juffen.

Aan de zelfgeknutselde cadeautjes die we onder ons bed verstopt hadden. Een ketting van macaroni kralen, een beplakt fotolijstje, een beschilderde keukenschort. Met z’n vieren in haar bed is ze trots dat we samen zijn. En ik ook. 

Ik herinner me dat mijn moeder met mijn opa door de huiskamer danste toen ik nog klein was. Dat ze de beste verjaardagsfeestjes organiseerde waarop iedereen altijd welkom was. Ze hielp met mijn groep 8 musical en oh, wat was ik op dat moment trots dat zij mijn moeder was.

Nu staat er beneden een grote bos bloemen op haar te wachten. Het huis is opgeruimd, haar auto hebben we gewassen. ’s Avonds maken we samen verse pasta. Vandaag draait het om haar, maar eigenlijk zou het elke dag een beetje Moederdag moeten zijn.

Mijn moeder is een van de weinigen die er altijd voor mij is, omdat ze onvoorwaardelijk van mij houdt. Ze slaat een arm om me heen als ik het moeilijk heb en viert de euforische momenten. Ze werkt hard om mijn zussen en mij een fijne toekomst te geven. Ze is trots op wat wij doen. Ze heeft alles voor ons over.

Het raakt me dat er ook veel gezinnen zijn zonder moeder. En moeders zonder kinderen. Gisteren hield ik mijn moeder even extra stevig vast. En vandaag doe ik dat weer. Ik ben blij dat ze er is. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe