Volledig scherm
PREMIUM
Open dag op het Over Betuwe College in Elst. © Marc Pluim

‘En toch komt het wel goed, die middelbare schooltijd’

ColumnMaandagochtend. Tien over acht. De bel gaat en samen met een groep met boekentas zeulende leeftijdsgenootjes schuifel je de trap op. Voor het lokaal wacht je met je klas tot de docent de deur openmaakt. Naast je nieuwe beste vriendin zit je ergens halverwege de tweede rij. Tijdens de les kletsen jullie stiekem met elkaar. Het huiswerk schrijf je keurig op in je agenda.

Zo ging dat toen. Op mijn elfde werd ik brugpieper. Het is dus al méér dan tien jaar geleden dat ik als groep acht kind een - in mijn optiek - reusachtige middelbare school binnenliep. Veilig naast mijn ouders. Mijn grote zus, die al in de eerste klas zat, stoer voorop. Een gebouw met meer dan één verdieping, gangen met tientallen genummerde lokalen. 1.027 en 2.113 en zo.

Totaal onoverzichtelijk. De tafels staan - zo ongezellig - in rijen opgesteld, daarop liggen boeken met Franse woorden en ingewikkelde formules. Niet te vergelijken met alle het vertrouwde en gezellige van de basisschool, in ieder geval.

De open dagen komen eraan, en dat is spannend en ook heel leuk. Voor kinderen en voor ouders, kan ik me voorstellen. Nieuwe vakken, nieuwe docenten, nieuwe lokalen. Overweldigend. Maar over een jaar staan de brugpiepers opeens als deskundige aan achtstegroepers uit te leggen wat je leert bij scheikunde en maatschappijleer.

Ik koos mijn middelbare school uit op basis van een aantal factoren. Mijn zus had al een jaar ervaring met die school, het was dichtbij en er was een gebouw wat ze ‘het junior’ noemden. Een kleine versie van het hoofdgebouw waar ik als brugpieper nog even geïsoleerd werd van de bovenbouwers die twee koppen groter waren.

Er zullen nu meer mobieltjes zijn, de mode is veranderd. ‘Het junior’ bestaat al jaren niet meer. En toch komt het wel goed, die middelbare schooltijd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe