Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Gewoon Max: Eindexamens

ColumnHet is weer zover. Zwetende scholieren, de gymzaal geur en de briefjes met 'stilte, examen' op de deuren.

De afgelopen jaren heb ik het maar half meegekregen. Ik hoorde erover op het nieuws en we waren blij dat de buurjongen de vlag kon uithangen. Maar de echte examenstress ging aan mij voorbij. Ik heb het na het behalen van mijn eigen diploma een beetje verdrongen, denk ik. Tot nu. Mijn zusje is begonnen aan haar vwo-examen. In mijn vrije uren neem ik de leerstof met haar door. De Franse revolutie, de trias politica, wiskundige formules en Engelse teksten. Rijtjes opsommen, herhalen, ezelsbruggetjes, herhalen.

We lopen op onze tenen, proberen zo min mogelijk geluid te maken om haar niet af te leiden. We stoppen haar vol met kopjes thee, fruit, koekjes en chips totdat ze verzucht dat er echt geen chocolade meer bij past. We geven haar rust, nekmassages, overhoren haar urenlang. En boven alles vertellen we haar dat ze zich geen zorgen hoeft te maken.

Ik zie mezelf nog de gymzaal inlopen. Woordenboek onder mijn arm geklemd. Op zoek naar mijn tafeltje. Muisstil. We wisselen nog wat zenuwachtige blikken met elkaar, dan worden de examens uitgedeeld. 'Het is maar een toets', houd ik mezelf steeds voor. Maar dat is het niet. Vijf lange minuten kruipen voorbij voordat we beginnen. We kunnen niets meer zeggen. De leraren staren ons met hun armen over elkaar aan.

Mijn zusje kent de examenstof beter dan ik ooit gedaan heb. Ze is er klaar voor. Haar kennis over de gouden eeuw is beter dan de mijne. Ze praat over formules waar ik nog nooit van gehoord heb. Ik ben trots op haar. Met een doorzichtige etui, flesje water zonder etiket en bakje druiven fietst ze met een vriendin naar school.

,,Maak je geen zorgen", spreek ik ook mezelf toe. Nog twee weken, dan is het weer voorbij.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe