Volledig scherm
© Politie

Gewoon Max: Fiets gestolen

ColumnDe fiets van mijn vriendin is gestolen. We zouden met z'n tweeën op één fiets van school naar haar huis gaan. Nu moesten we lopen. Ik vond het een probleem. Ik was verbaasd en ben nog gaan zoeken. Maar zij keek er niet van op. Gestolen fietsen zijn in Utrecht eerder regel dan uitzondering. Die van haar stond al lang ergens anders geparkeerd.

Volledig scherm
© Bert Beelen

Thuis zet ik mijn fiets nooit op slot. Tegenwoordig zit er zelfs geen slot meer op mijn fiets. Dat heb ik nooit onveilig gevonden. Ik heb er zelfs nooit eerder bij stilgestaan. Dat mijn fiets gestolen kon worden. Waarom zou je zoiets doen?

Een tijd geleden ging ik uit in Utrecht. 's Nachts bleek de fiets van een van mijn vrienden te zijn gestolen. Ik liep met een vriend langs de gracht op zoek naar een fiets zonder slot. We vonden er geen, dus moesten we alsnog lopend naar huis.

Nu realiseer ik me dat ik destijds op het punt stond om een fiets te stelen. 'Rebels hoor', grappen mijn vrienden, en ik schaam me best. Misschien kan ik de alcohol de schuld geven van de bijna foute beslissing die ik toen nam.

Volgens die vriend is het minder erg om een fiets te stelen als jouw eigen fiets ook gestolen is. Ik ben het daar niet mee eens. Het feit dat jouw fiets gestolen is, geeft je toch niet het recht om die van een ander mee te nemen? Ik ben blij dat ik op het rechte pad gebleven ben. Ik wil geen onderdeel van het systeem zijn, waar mensen fietsen stelen omdat hun fiets ook gestolen is.

Het heeft me wantrouwender gemaakt, zelfs in Gendt. Ik ben tegenwoordig toch blij wanneer mijn fiets nog bij de supermarkt geparkeerd staat als ik terug kom. Misschien wordt het toch tijd voor een slot op mijn fiets.

Quote

Misschien kan ik de alcohol de schuld geven van de bijna foute beslissing die ik toen nam

Maxime Vernooij
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe