Volledig scherm
Avocado’s. © Dreamstime

Gewoon Max!: Kerstdiner

Ieder jaar met kerst organiseren we een groot kerstdiner met de familie van mijn moeder. Alle ooms en tantes, neven en nichten en hun partners komen dan samen. Iedereen kookt zijn beste gerecht. Al weken van te voren worden er lijsten doorgestuurd waarop iedereen kan intekenen. Wie maakt de soep? Wie zorgt er voor het vlees? En, heel belangrijk, wat wordt het nagerecht?

Mijn zusjes en ik zorgen al jaren voor een toetje. In de aanloop naar kerst pluizen we kookboeken uit en zoeken we het internet af naar leuke recepten. Een ijsbombe met meringue? Of gegrilde ananas met passievrucht? Een beetje simpel is niet goed genoeg. Zo hebben we een paar jaar geleden een ingewikkelde ijstaart met pistache en karamel gemaakt. De bereiding ging niet zonder slag of stoot, de taart bleek bij aankomst al een beetje gesmolten, dus erg decoratief was het niet, maar hij smaakte wel lekker.

Dit jaar staan onze namen bij een groentegerecht, een salade en een toetje. Om de voorbereidingen zo effectief mogelijk te laten verlopen, hebben we afgelopen weekend al de meeste boodschappen gedaan.

Mijn gerecht is niet compleet zonder avocado's, en ik verwacht dat er vanmiddag wel meer Betuwenaren op jacht gaan naar de ingrediënten voor hun kerstrecepten. Zelfs nu al was het een zoektocht. Op mijn knieën zocht ik de schappen af naar de zwarte sesamzaadjes en de sojabonen.

We zullen een groot deel van de kerst met z’n viertjes in de keuken staan. 's Avonds trekken we onze feestkleren aan, doen we een lippenstiftje op en zetten we onze haren in de krul. Trots op de gerechten die we gemaakt hebben, omringen we ons met liefhebbende familieleden. Zo vergeten we een beetje het gemis van hen die er niet bij zullen zijn, deze kerst.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe