Volledig scherm
© William Hoogteyling

Gewoon Max!: Mooi plaatje

Er zijn van die dingen waar je haast niet meer van op kijkt. Terwijl het eigenlijk best ongewone zaken zijn.

Volledig scherm
© dG

Afgelopen week fietste ik van Angeren naar Gendt. Mijn zusje achterop. De zon scheen fel en ik had het verschrikkelijk warm. Halverwege besloten we een zak kersen te kopen. 

De man achter het stalletje depte het zweet van zijn voorhoofd. Zijn voorraad bestond enkel uit plastic bakjes, tot aan de gevuld met kersen, maar toch kregen we een vriendelijke ‘Wat mag het voor de dames zijn?’ 

Even verderop, in de schaduw van de kersenbomen, zaten wat vrouwen rondom een klein tafeltje. Een stuk of zes. Ze waren oud en slecht ter been. Er stonden kopjes thee op het tafeltje. Het was een lief aangezicht. Zoiets zie je in Italië of Spanje. Van die oude mannetjes die voor hun huis op een stoeltje in de schaduw zitten. Een beetje kletsen met elkaar. Voorbijgangers begroeten. 

Terwijl ik de kersen in mijn fietsmand stopte, stopte er een busje van de dagopvang dat nog vier vrouwen afzette. Een van de vrouwen ondersteunde een ander. Ze duwden samen de rollator over het onverharde pad.

Wanneer we op vakantie zijn, in Italië of Spanje, stoten we elkaar aan om de oude mannetjes op hun stoeltjes voor hun huizen aan te wijzen. We glimlachen om de hoedjes die ze dragen. De bretels. De overhemden met opgerolde mouwen. Misschien maken we zelfs een foto. Als herinnering voor thuis.

Ik heb de vrouwen onder de kersenbomen in Angeren niet gevraagd wat ze deden. Of ze voor een speciale gelegenheid bij elkaar gekomen waren. Of dat het gewoon een vaste donderdagmiddagbijeenkomst was. Ik stapte op mijn fiets en reed naar huis. Het besef kwam pas later. Dat het eigenlijk best een mooi plaatje was. Zoiets waar ik in het buitenland even voor gestopt was. 

Quote

Ik heb de vrouwen onder de kersenbo­men in Angeren niet gevraagd wat ze deden

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.