Volledig scherm
Parkeerschijf. © Theo Peeters

Gewoon Max!: Parkeren

Column‘Ozb en automobilist melkkoe van gemeenten’. Met deze informatie moet ik het doen, een groot artikel schrijven. En als het voldoende bevonden wordt, ben ik straks afgestudeerd aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Ik heb helemaal niets met het onderwerp. Sterker nog, ik denk niet dat ik ooit een artikel heb hoeven schrijven, dat verder van mijn persoonlijke interesses afstond, dan in dit geval.

Maar ik ben er helemaal ingedoken. Gemeenten willen de komende jaren meer geld binnenhalen door bepaalde belastingen te verhogen. Rioolheffing, afvalstoffenheffing, toeristenbelasting en parkeergeld bijvoorbeeld.

En dat laatste trek ik me, bij nader inzien, wel degelijk aan. Anders dan in de fijne Betuwe, waar een blauwe kaart genoeg is, betaal je in de steden enorme bedragen om je auto ergens achter te laten. Een middagje shoppen, een drankje doen: je moet altijd betalen voor je parkeerplek. Voor de deur van familie en vrienden staat een parkeermeter. En zelfs als je even snel een pak melk bij de supermarkt wilt halen, zijn er alleen betaalde parkeerplekken.

Ik parkeer de auto dan liever een stukje verderop. Met een kleine wandeling naar de plaats van bestemming bespaar je zo tientallen euro’s. Een enkele keer besluiten we toch voor een plekje dichtbij te kiezen. Een drankje en we zijn weg. Hoe duur kan het zijn? Met tegenzin duw ik na een uurtje of twee mijn pinpas in de automaat. Ruim 8 euro van mijn rekening. In mijn hoofd tel ik hoeveel bitterballen ik daarvan bij mijn drankje had kunnen bestellen. Zonde.

Nee, in de Betuwe is het wat dat betreft een stuk beter geregeld. Kosteloos parkeren in de blauwe vakken.

Zolang je niet vergeet de blauwe schijf voor het raam je leggen, is het een prima systeem.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe