Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © DG

Kerstverlichting of een jeu-de-boulesbaan, ik zie het wel voor me

ColumnDe buurvrouw vroeg of wij onze cheque van Lingewaard Doet al hadden geactiveerd. Zelf had ze haar 7,50 euro aan de AED geschonken, vertelde ze.

Thuis zag ik de brief van de gemeente liggen. Wij hadden dat nog niet gedaan, dus ik heb even gegoogeld. In oktober viel er door elke brievenbus een waardecheque, die kan worden besteed aan buurtinitiatieven. Vorige week kreeg iedereen nóg een cheque. De afgelopen maanden zijn er 39 initiatieven gestart. Er zijn al 3.249 cheques geactiveerd. Met een totale waarde van ruim 37.500 euro.

Op de website staat een overzicht van de initiatieven. Dankzij de gedoneerde cheques heeft een bezorgde moeder uit Gendt nu samen met haar buurtbewoners een ‘rookvrijespeeltuinbord’ van 130 euro kunnen aanschaffen. Anderen willen een jeu-de-boulesbaan, een tafeltennistafel, een bankje naast het speelpleintje, meer kerstverlichting, plantenbakken en een nieuwe vlaggenmast.

Doneren kan via de site of door de papieren cheque persoonlijk af te geven bij de initiatiefnemer. Ik zag bij Marang een kartonnen brievenbusje staan, bedoeld voor alle donateurs die willen bijdragen aan een groener schoolplein. Er worden ook vrijwilligers gevraagd. Voor als er genoeg geld opgehaald is en er gesjouwd en geschilderd moet worden. Iemand die straten kan leggen en de boel wil onderhouden. Zo steken buurtbewoners samen hun handen uit de mouwen om de wijk nog fijner te maken.

Ik zie het wel voor me. Ouders die op een bankje kijken naar hun kinderen die in een veilige speeltuin rondrennen. Een groepje aan de jeu de boules. Nog gezelligere straten, volgend jaar met kerst. En dat allemaal voor elkaar, door elkaar en met elkaar. Precies zoals de gemeente het graag ziet. Ik vind het een mooi idee.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe