Volledig scherm
PREMIUM
© DG

Kringloop

Volledig scherm
© Joost Hoving

Begrijp me goed, ik snap dat er situaties zijn waarbij mensen besluiten een rijtje boeken - of misschien wel een kast vol - de deur uit te doen. Dat ze de banden inpakken in een paar dozen en afgeven bij de kringloop. In geval van een verhuizing, om kleiner te gaan wonen. Of juist groter en dat een boekenkast niet zo goed past in het nieuwe onderkomen.
Deze week kreeg ik een mailtje van een goede bekende uit Arnhem. Hij was tijdens een bezoek aan Doetinchem in de Catharinakerk beland bij een boekenmarkt. Tot zijn verrassing stuitte hij daar op een bundel columns van mijn hand, uitgegeven in 2014. 'Moet een bestseller zijn geweest', schreef hij erbij.
Nou, een bestseller was het niet. De bedoeling was er 500 van te drukken. Omdat het drukken van 1.000 stuks amper duurder was, besloot de uitgever - deze krant - voor dat aantal te gaan. Uiteindelijk gingen er 350 van de hand. Voldoende om uit de kosten te komen. Maar er zijn er dus 650 over waarvan een aanzienlijk deel ligt opgestapeld in een hoek van mijn kledingkast op mijn slaapkamer. Pas nog overleefden ze ternauwernood een lekkage.
De bundel lag te koop voor 1,50 euro, een bedrag dat mijn bekende grif betaalde. Toen hij het boekje opensloeg zag hij op de eerste bladzij een met hand geschreven zin. Inderdaad heb ik heel wat boekjes gesigneerd en daarbij een kort toepasselijk woordje geschreven. 'Voor tijdens de raadsvergadering', stond er. 
Een verwijzing naar iemand uit de Doetinchemse politiek, zoveel is duidelijk. Sterker, uit dit zinnetje denk ik te kunnen opmaken wie mijn bundel zonder al te veel scrupules achter de deur schoof bij de kringloop. Volgens mij is ze inderdaad iets groter gaan wonen. Ik vergeef haar.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Langerakse hut Vulcanus vermaard en gevreesd
  PREMIUM

  Langerakse hut Vulcanus vermaard en gevreesd

  DOETINCHEM/LANGERAK - Het faillissement van Vulcanus staat niet op zichzelf. De metaalgieterij kent een roerige geschiedenis in Langerak. Stof, trillingen, geluidsoverlast, stank. Er was de laatste decennia altijd wel een reden te vinden om te klagen over de inmiddels 125 jaar oude gieterij. Maar altijd lukte het directeur/eigenaar Grietinus Kamps om het bedrijf te laten draaien. Zelfs een faillissement in 2004 bracht daar geen verandering in. Er volgde een succesvolle doorstart.
 2. Doetinchemse kunstenaar Amit Bar toont het blote vrouwenlichaam als visueel genot
  PREMIUM
  vrijdaginterview

  Doetinchem­se kunstenaar Amit Bar toont het blote vrouwenli­chaam als visueel genot

  DOETINCHEM - Een vrouw die poedelnaakt door natuurgebied De Zumpe bij Doetinchem loopt. En een tweede model, met haar naakte lichaam vol bodypaint, doet de klompendans op een akker voor de Bronckhorster molen. Dat zijn twee van de meest bekeken video’s op het YouTube-account van de Doetinchemse kunstenaar Amit Bar. Zijn kunst valt op:,,Ik toon het mooie van de mens.’’

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek