Volledig scherm
Brandweer bij kasteel De Slangenburg. © DG

Stadse Fratsen: Tipgever

ColumnDoor het open raam hoor ik deze nacht de sirene van een brandweerauto. Ik slaap net een paar minuten. Eén sirene is geen sirene, houd ik mezelf voor en blijf liggen. Dan hoor ik de tweede sirene. En daarachter een derde.

Volledig scherm
© Joost Hoving
Quote

Thuis app ik de zoon van mijn vriendin en leg ik uit: loos alarm

Ik gooi de lakens van me af, ga op de rand van mijn bed zitten en knip de lamp aan. 10 minuten na middernacht. Ik scroll door Twitter en zie een brandalarm op kasteel Slangenburg. Eén melding slechts maar wel over het belangrijkste monument van de stad. Erop af of niet? Als ik langzaam achterover zak komt er een appje binnen. De zoon van mijn vriendin: 'Kasteel Slangenburg in de hens?'
De zoon van mijn vriendin heeft vele kwaliteiten. Al kiest hij vooralsnog voor het grote geld, ik zie in hem een prima journalist. Hij is nieuwsgierig en weet welk nieuws belangrijk is. Zoals nu kort na middernacht. 
Terwijl ik vergeefs zoek naar meer alarmmeldingen komt er een tweede appje binnen: '4 brandweer 1 politie onderweg'. Ik check de 112-app - dat ik daar niet eerder aan gedacht heb - en zie dat een van de brandweerwagens een hoogwerker is.
Even later sta ik ongewassen met aantekeningenboekje voor kasteel Slangenburg. Ik zie drie brandweerwagens, een hoogwerker en wat brandweerlieden met hun handen in de zakken ernaast. Er is geen paniek. Ik loop naar de officier van dienst. ,,Een monument hè'', zegt hij om te verklaren waarom er zo massaal voor niets is uitgerukt. ,,Een monument inderdaad'', antwoord ik. ,,Daarom ben ik hier ook.''
We wensen elkaar goedenacht. Thuis app ik de zoon van mijn vriendin en leg uit dat het loos alarm was. 'Maar toch bedankt voor de tip!' Immers, wat moeten wij journalisten zonder tipgevers?

Eerdere columns van Henny 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek