Volledig scherm
De bar nog op de oude plek in Merleyn, voor de ontmanteling. © De Gelderlander

Stadse Fratsen: Vuurtoren

Volledig scherm
© Joost Hoving

Het is uitstekend gesteld met de voormalige bar van Merleyn, het roemruchte café dat in oktober sloot. Ik had het genoegen een van de afgelopen dagen weer eens tegen de oude, vertrouwde toog aan te zitten. Voelde goed.
Dat voorrecht is niet iedereen gegund. De toog is beland in een als café ingerichte kantine bij een werkplaats ergens in Doetinchem. Een onderkomen opgezet door een aantal vrienden van mijn leeftijd. Ze brengen er samen hun donderdagavonden door. Slechts intimi zijn er welkom, vrouwen komen er amper. Of er moet een feestje zijn. 
Ik was uitgenodigd, maar wel onder voorwaarde dat ik de locatie niet publiekelijk zou maken. Naar de ingang moest ik even zoeken. Achter een witte deur vond ik 'De Bornrif', zoals de kantine bekend staat. De vrienden zetten de bloemetjes wel eens buiten op Ameland, vandaar de verwijzing naar de vuurtoren op het eiland.
De deur is niet altijd wit geweest. Jarenlang was er een fraai getekende vuurtoren op te zien. Tot deze zomer de sluiting van Merleyn nieuws werd en de vrienden hun oog lieten vallen op de inboedel en vooral de bar. 
Waar ze niet op hadden gerekend was dat dit ter ore kwam van een doortastende collega van mij. Die zag wel een krantenartikel in de vrienden van 'De Bornrif' en hun memorabele bar. Bevreesd om aan de anonimiteit te worden onttrokken verfden de vrienden de deur met de vuurtoren subiet maagdelijk wit.   
Mijn collega heeft 'De Bornrif' dus niet ontdekt en de vrienden leiden weer hun leventje, onder elkaar. Dat werd gevierd met een feestje dat het leukste feestje bleek van het afgelopen jaar. Daarbij zat ik met mijn rug tegen de voormalige toog van Merleyn. Net als vroeger.

Quote

Slechts intimi zijn welkom, vrouwen komen er amper

Eerdere columns van Henny

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek