Volledig scherm
© ANP

Gewoon Max: 21-plus

Columnls middelbare scholier zat ik keurig aan de cola. Ik ging niet uit. Het enige feest waar ik in vijf jaar naartoe gegaan ben, is het schoolfeest van het Over Betuwecollege in de tweede. 

Volledig scherm
© Bert Beelen
Quote

Terwijl de anderen de dansvloer onveilig maakten, zat ik dus keurig aan de cola in een kroegje

Maxime Vernooij

Alcohol was al helemaal een ver-van-mijn-bedshow. Ik was er nooit nieuwsgierig naar, dus ik dronk het ook niet. Ik denk dat ik geluk heb dat mijn omgeving dat gewoon accepteerde. Als ik nu om me heen kijk, lijkt het soms wel alsof niet drinken geen optie is. Ook al lust je geen bier. Je drinkt het gewoon. Omdat iedereen dat doet. Ook als je nog geen 18 bent.

In New York, waar ik nog steeds verblijf, ben ik plotseling weer de minderjarige van het gezelschap. Als student ben ik inmiddels gewend aan uitgaan en drink ik daar uiteraard ook graag een alcoholische versnapering bij.

Maar in Amerika ligt de alcoholgrens een paar jaar hoger en natuurlijk ben ik de enige van de groep die nog geen 21 jaar is. Afgelopen weekend ontstond de situatie waarin iedereen zich ging omkleden en optutten om uit te gaan in een Rooftop Bar. Ik wilde ook een leuk jurkje aan en dansen tussen de duizenden lichtjes van de torenhoge gebouwen van Manhattan. Maar ik mocht niet eens naar binnen. Een bewaker scheen met een zaklamp op mijn paspoort en wees me de uitgang. Niets minderjarigenbandje. Terwijl de anderen de dansvloer onveilig maakten, zat ik dus keurig aan de cola in een kroegje.

Stiekem kan ik er niet op wachten weer bij de volwassenen te horen. Zonder problemen een drankje bestellen aan de bar in De Klok. Met alcohol. Gewoon naar binnen kunnen tijdens de tentfeesten in het dorp. Zelfs met mijn minderjarige zusje. Lang leven het bandjessysteem.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe