Volledig scherm
Schaatsen op natuurijs © ANP

Gewoon Max: Dooi

ColumnEn toen was het opeens even weer winter in Nederland. Precies waar ik op gehoopt en over gedroomd had: schaatsen op natuurijs.

Volledig scherm
© Bert Beelen
Quote

Ik hield de Betuwse temperatu­ren angstval­lig in de gaten

Maxime Vernooij

Het kon echt! De kou en de zon maakten het perfect weer om te schaatsen in de buitenlucht. Iedereen trok erop uit naar sloten, plassen, meren en grachten. De hele wereld keek naar ons, fanatieke Nederlanders. 'Gaat dat schaatsvolk nou tóch overal naartoe over het ijs?'

En ondertussen stond ik zwetend jaloers te wezen op Times Square. Het was opeens 23 graden geworden in de Big Apple, en ik verlangde naar sneeuw en kou en ijs en schaatsen onder mijn voeten. Ik hoorde over de dichtgevroren plas naast de Kolk in Haalderen en herinnerde me meteen het jaar waarop we ook konden schaatsen op die plas, die destijds sfeervol verlicht was met lampjes. Zoiets als Times Square dus, maar dan intiemer. Dorpser. Gezelliger.

Terwijl mijn laatste dag in New York naderde, kwam ook de dooi in Nederland steeds dichterbij. Die nieuwsberichten op mijn Facebooktijdlijn stellig negerend, fantaseerden mijn vrienden en ik over winterweer. Als goedmakertje raasde er afgelopen weekend toch nog een sneeuwstorm over New York. Even leek het er zelfs op dat onze vlucht uitgesteld zou worden. Ik hield de Betuwse temperaturen angstvallig in de gaten.

Terug in Gendt lag ik eerst mijn jetlag uit te slapen. Inmiddels ben ik uitgerust en klaar om het ijs te betreden. Maar het lijkt haast lente te zijn geworden in de Betuwe. Temperaturen boven de 10 graden. Daar gaat het water dus niet van bevriezen. De echte lente begint natuurlijk pas over een paar weken, dus voor nu blijf ik hopen op nog zo'n verrassend winterweekje. Dan beloof ik dat ik voorlopig even in de Betuwe blijf.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe