Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Gewoon Max: Overwerkt

ColumnOf ik nog van het lekkere weer had genoten. Lekker weer? Oh ja, de zon scheen afgelopen week. Ik heb het grootste gedeelte van mijn week binnen besteed. Aan de telefoon. Achter mijn computer. Dingen regelen. Deadlines halen. 's Avonds laat met de drukke bus-trein-bus combinatie naar huis. In plaats van mijn eindeloos lange to-dolijst aan het eind van de dag afwerken, komen er steeds nieuwe dingen bij.

Volledig scherm
© Bert Beelen
Quote

De zon is aan mijn neus voorbij gegaan. Maar het is pas lente

Maxime Vernooij

Er is te weinig tijd voor alles wat ik moet doen. Het dendert maar door. Vergaderingen buiten de deur, telefonische afspraken. Filmdagen voor mijn documentaire. 's Avonds laat nog monteren. Tussendoor studeren voor tentamens. Er worden hoge eisen gesteld. Mijn moeder zegt dat ik niet per se alles hoef te doen. Maar het voelt alsof opgeven geen optie is.

Studenten met een burn-out, hoor je de laatste tijd steeds vaker. En dat snap ik wel.

Wie denkt dat studenten gepamperd worden, heeft het mis. Wil je iets bereiken in je leven, dan moet er gewerkt worden. Ik kies voor extra vakken om later meer kansen te hebben op de arbeidsmarkt. Dat betekent afstuderen in de vakantie, in plaats van zomeravondjes aan de Waal met vrienden. Ik wil niet achterlopen.

Soms verlang ik terug naar mijn kindertijd. Al blijkt steeds vaker dat basisschoolleerlingen al overspannen kunnen zijn. Er is zoveel druk. Om beter te zijn dan anderen. Een plusklas op school. Het selectieteam op de sportclub. Laatst vertelde een 8-jarige over huiswerkbegeleiding. Toen ik acht was speelde ik met mijn barbies.

De zon is aan mijn neus voorbij gegaan. Maar het is pas lente. 'Nog even', houd ik mezelf voor. Ik ben klaar met de stress. Nog even en dan mag ik ook ontspannen. Als alle deadlines zijn gehaald zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe