Volledig scherm
Ter illustratie: Roots in de Betuwe. © Erik van 't Hullenaar

Gewoon Max: Roots

Column'Waar zie je jezelf over tien jaar?' Die vraag wordt me te pas en te onpas gesteld. Op school. Tijdens een sollicitatiegesprek. Op date.

Volledig scherm
© Bert Beelen
Quote

Maar voor altijd in de Betuwe blijven wonen? Ik dacht het niet

Maxime Vernooij

Ik dacht dat het antwoord simpel was. Een gezin, een carrière en een huis in het buitenland. Italië, wie weet zelfs Amerika. Daar zag ik mezelf, over een jaar of tien. Op zoek naar avontuur. Nieuwe plekken ontdekken.

Tijdens een feestje in Angeren sprak ik met een geboren Gendtenaar. Hij was een typisch gevalletje 'ons-kent-ons'. Wist de oma van de buurvrouw van mijn beste vriendin nog bij naam te noemen. Opgegroeid in de Betuwe, en na zijn studie de wijde wereld in getrokken. Maar bij terugkeer in Nederland, vond hij toch in Huissen de ideale woonplaats. Een plottwist die ik niet zag aankomen.

We spraken over wonen in een dorp, Utrecht mijn studentenstad en, uiteraard, toekomstvisies. Ik bracht mijn plannen voor de komende tien jaar ter sprake. Nadat hij mij een tijdje aangehoord had, meende hij het zeker te weten. Hoe geweldig die avonturen nu ook klonken, ik zou uiteindelijk terugkeren naar de Betuwe.

Ik kon mijn lach bij het idee alleen al bijna niet inhouden. Een toekomst in de Betuwe heb ik nooit voor me gezien. Ik ben niet ontevreden met het leven wat ik heb. Maar voor altijd in de Betuwe blijven wonen? Ik dacht het niet.

Volgens mijn gesprekspartner was de kans toch groot dat ik zou terugkeren naar mijn roots. Als ik mijn avonturen gehad heb, de wereld gezien en successen beleefd. ,,Je zult het zien. Dan verlang je naar de rust en veiligheid van de plek waar je opgegroeid bent."

Ik ben nog niet helemaal overtuigd. Het heeft me wel aan het denken gezet. De toekomst is toch niet zo simpel als het soms lijkt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe