Volledig scherm
© Bart Beelen

Gewoon Max: Staking

ColumnDe bussen rijden niet. Chauffeurs eisen betere werkomstandigheden, dus staken ze. Alweer.

Volledig scherm
© Bert Beelen
Quote

Staken de buschauf­feurs, dan ontstaat er paniek

Maxime Vernooij

Ik begrijp dat werknemers om de beste werkomstandigheden vragen. En dat, als zij die niet krijgen, een staking volgt. Maar geen bus? Dat is gewoon geen optie.

Vorige week was het al een ramp. Twee dagen achter elkaar geen busverkeer tussen Arnhem en Nijmegen. Een hartverzakking tot gevolg. En nu doen ze het opnieuw.

Een tijd geleden staakten alle leraren van het basisonderwijs. Natuurlijk, ik snap dat dàt voor ouders met jonge kinderen niet praktisch was. Maar van alle kanten werden oplossingen aangeboden. Extra kinderopvang buiten de school. Of je brengt je kind naar de buurvrouw, oma of oppasmoeder.

Maar staken de buschauffeurs, dan ontstaat er paniek. Ik kan uren bij de halte blijven staan, er worden heus geen vervangende bussen ingezet die mij wel naar het station brengen. Veel andere opties heb ik niet. Geen rijbewijs en geen auto. Een run op ov-fietsen zorgde voor lege fietsenstallingen. Mensen proberen hun fiets de trein in te proppen. Dat het niet paste,  daar hadden vrij weinig reizigers een boodschap aan. Taxi's zijn duur.

Ik zit met mijn handen in het haar. Wat nu? Precies wat de vakbonden willen, natuurlijk. Het levert chaos op. De reisplanner-app geeft aan dat een paar bussen toch rijden. Die komen vervolgens niet opdagen. Mijn moeder heeft me 's ochtends vroeg naar het station gebracht, zodat ik toch op tijd op mijn afspraak kon zijn.

In Bemmel passeerden we een bus. Ik heb mijn reisplanner erop nagekeken. Deze bus zou uitvallen. Ik snap er niets van.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe