Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Gewoon Max: Verkiezingen

ColumnIk mag dit jaar voor het eerst stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Maar op wie? Ik heb nog geen idee. 'Stemt er überhaupt nog iemand?', vraagt één van mijn vriendinnen. Ik reageer verbaasd. Hoezo niet? Ze haalt haar schouders op. 'De opkomst is altijd laag. Vooral van jongeren, waarom zouden zij stemmen?'

Volledig scherm
© Bert Beelen
Quote

Maar ik word heus niet over de streep getrokken als ik een roos of een positief praatje voor mijn voeten geworpen krijg

Maxime Vernooij

Ik stond er de afgelopen jaren niet bij stil. Natuurlijk zag ik de campagneposters wel langs de weg en las ik erover in de krant. Maar een partij waar ik me helemaal in kan vinden, die heb ik nog niet gevonden.

Óf de politieke partij en het bijbehorende programma staat me totaal niet aan, óf ik zie amper onderscheid tussen het beleid. Partijen beloven alles wat de kiezers willen horen, toch? Meer groen in de wijk voor spelende kinderen? Veiligere oversteekplaatsen rond basisscholen? Als de kiezer dat wil, staat het opeens hoog op het lijstje van iedere partij. Dat is voor mij toch helemaal niet interessant? Jongeren wordt een aantrekkelijkere buurt beloofd, als ze maar op die ene partij stemmen. Maar ik word heus niet over de streep getrokken als ik een roos of een positief praatje voor mijn voeten geworpen krijg.

Leuk aan de verkiezingen vind ik wel dat je opeens achter de politieke voorkeur van je buren komt. Aan het eind van de straat staat een D66-bord, iets verderop een VVD-poster. Grote posters, kleine collages. We doen het per slot van rekening ook allemaal samen, als ik alle slogans moet geloven. Ik sta ook best open voor een 'goed leven' zoals de een belooft. En 'minder betutteling' klinkt ook prima. Vrijwel elke partij heeft wel iets, dus waar kies ik voor?

Eerst zien, dan geloven, luidt mijn persoonlijke motto.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe