Volledig scherm
PREMIUM
Overslagloods van Dachser op bedrijventerrein 7Poort in Zevenaar op archiefbeeld, foto ter illustratie. © PR

De nieuwe leidinggevende klaagt over de ‘Theo Janssen-mentaliteit’ in de regio Arnhem

COLUMNOm bier op de bar te krijgen, begon ik in 2014 ’s avonds in een logistieke loods bij Duiven te werken. Pakketten op een lopende band gooien. Nooit kroop de tijd zo traag. Een uur duurde gevoelsmatig drie keer zo lang, omgerekend verdiende ik dus 3 euro per uur.

Remco Kock

Columnist Remko Kock schrijft verhalen over Arnhem voor De Gelderlander en is postbode in Arnhem.
Klik voor eerdere columns

De leidinggevenden maakten uitdraaien van je prestaties. Ze zagen precies hoeveel dozen je opgooide. Met die cijfers zetten ze je onder druk om nog sneller te werken. Ik zag een paar collega’s eiwitshakes drinken. ,,In de sportschool moet ik betalen, hier krijg ik betaald. Fit for Money”, riep zo’n hardwerkende spierbundel. Toen probeerde ik de loods ook te zien als een megafitnesscentrum.

De verdraaiing van perceptie (concentratiekamp werd fitnesschool) werkte. In plaats van dat ik me met dat dozen tillen getild voelde, dacht ik: dit is betaald sporten. Die leidinggevenden met hun uitdraaitjes zijn geen kapitalistische kampbeulen, maar sportinstructeurs die zorgen dat je alles uit jezelf haalt, avond in avond uit.

Ik werk nog steeds in de ‘megasportschool’. Dit jaar begon er een nieuwe leidinggevende. Hij is overgeplaatst van een loods in Zwolle en klaagt over de ‘Theo Janssen-mentaliteit’ in de regio Arnhem. ,,Zwollenaren zijn Jaap Stams: hard werken, nooit zeuren. Wist je dat er in Zwolle ook veel meiden dit fysiek zware werk doen?”

Ik ben wel benieuwd naar die meiden in die Zwolse loods. Killerbody’s, vermoedelijk. Overigens pakt het verdraaien van perceptie niet altijd voor iedereen goed uit. Positief dat mijn pa zijn huwelijk niet als een gevangenis ziet, maar dat gaat wel ten koste van mijn moeder, getuige opmerkingen als ‘Het is hier geen hotel’ en ‘Ik ben je dienstmeisje niet!’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.