Volledig scherm
PREMIUM
Columnist Remco Kock © Erik van 't Hullenaar

Puur placebo

ColumnTijdens de ramadan voel ik medelijden met moslims. De honger, de opoffering, al die dwangneurotische, gehoorzamende rituelen… Als atheïst denk je: verspilde energie. Wat jullie geloven, kan niet waar zijn. Geen leugens. Eerder waanideeën, al eeuwenlang van ouder op kind doorgegeven.

Werkt bidden? Er wordt – vermoed ik – meer gebeden in arme dan in rijke landen. Geloof is hoop en hoop heb je vooral nodig als het slecht gaat. Ellende wordt opgelost door hard werken, door je handen uit de mouwen te steken en niet door ze geknield in elkaar te vouwen. Val je in het water, moet je zwemmen. Niet bidden.

Ben ik ongelovig? Nee. Ook ik heb een geloof dat van ouder op kind is doorgegeven. In dit geval: van vader op zoon. Mijn vader bracht mij het bijgeloof bij. Toen Karel Aalbers Vitesse als een soort sekteleider richting de top stuwde, begon pa Vitesse te aanbidden. Het door Karel in het vooruitzicht gestelde kampioenschap werd een obsessie in huize Kock.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.